Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bahar Şenlikleri’nin pek çok bahane ile engellenmeye çalışması kamuoyunun tepkisini çekti, öğrencilere verilen destek ise büyüyor. Rektörlük seçimlerinde ikinci sırada olmasına rağmen üniversiteye rektör olarak ‘atanan’ ODTÜ Rektörü Verşan Kök, önce ‘öğrencilerle her konuda anlaştıklarını’ öne sürdü. Ardından da, “Her konuda anlaştık. Ancak sonra bu grup LGBT, Marksist, Aşırı Sol, […]

Şenlik kararına tepkiler sürüyor: Hedef alınan ODTÜ kültürü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bahar Şenlikleri’nin pek çok bahane ile engellenmeye çalışması kamuoyunun tepkisini çekti, öğrencilere verilen destek ise büyüyor. Rektörlük seçimlerinde ikinci sırada olmasına rağmen üniversiteye rektör olarak ‘atanan’ ODTÜ Rektörü Verşan Kök, önce ‘öğrencilerle her konuda anlaştıklarını’ öne sürdü. Ardından da, “Her konuda anlaştık. Ancak sonra bu grup LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP gruplarla toplantı yapıp bu karardan vazgeçtiler” iddiasında bulundu.

Ancak görüştüğümüz öğrenciler, ‘atanmış’ Rektör Verşan Kök’ün iddialarının doğru olmadığını ifade etti. Öğrenciler, hedef alınanın sadece şenlikler değil, ODTÜ kültürü olduğunu söyledi. Devamında da bu şenliği yapacaklarını ve şenliklerin sadece bir konser etkinliğinden ibaret olmadığını dile getirdi. Öğrenciler, şenlik sayesinde üniversitedeki tüm toplulukların bir yıllık üretimini sergileyebildiğini de aktardı.

‘FORUMLARIMIZ HEPİMİZİN’

Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT) üyesi Baran Dönmez, Rektör’ün açıklamasının öğrencileri hedef göstermeye yönelik olduğunu söyledi: “Biz 8 Nisan’da Rektörlük ile şenliği her zamanki biçiminde yapmak hususunda konuştuk fakat daha sonra nedenini bilmediğimiz şekilde rektörlükten yapılan açıklamayla şenliğin yeri, saati, olanaklarının değiştiğini ve maddi koşulların bahane edildiğini öğrendik. Biz ise şenliği her zamanki yerinde ve şeklinde yapmak istediğimiz konusunda nettik. Ne yapmamız gerektiğini de her zamanki konu olursa olsun hep birlikte karar alma mekanizmamız olan forum düzenleyerek konuştuk. Şimdi bu forum kültürü de ‘birtakım toplantılar’ denilerek, değersizleştirilmeye çalışılıyor.”

KONSERDEN DAHA FAZLASI…

Bahar Şenlikleri’nin sınırlandırılması girişiminin yeni olmadığını da hatırlatan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl da şenliğin tek bir günün Devrim Stadyumu’nda yapılmasına izin verildi. Fakat biz istiyoruz ki, ODTÜ öğrencilerinin günde 100’den fazla üretim sergiledikleri bu kültür yaşatılabilsin. Her zamanki koşullarında ve güzelliğinde yapılabilsin. Burası yalnızca bir konser etkinliği gibi gösteriliyor. Gün içerisinde 100’den fazla etkinliğin yapıldığı, tüm öğrencilerin bir araya geldiği, bir samimiyet ve kolektif üretimlerle buluştukları bir zemini ifade ediyor.”

ARZULADIĞIMIZ HAYATIN ÖRNEĞİ

ODTÜ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisi Ulaş Yaprak ise “Rektörlük’ün şenliğimizi iptal etme sebebi tabii ki ekonomik kaygıların ötesinde” dedi ve ekledi: “Yıllardır şenliği kendi imkânları ile yapan ODTÜ bu yıl şenliği yapamıyorsa bunun sebebi imkânlardan öte siyasal baskılardır. ODTÜ öğrencileri rektörlüğün şenliğini değil kendi şenliklerini istiyorlar. Şenlikler ODTÜ için sadece konser anlamı taşımıyor. Her yerde ideolojinin baskıları altında yaşamak zorunda bırakılan gençler burada kendi hayat biçimleri, felsefeleri neticesinde bir şenlik yaşıyorlar. Aslında ODTÜ şenlikleri istediğimiz hayatın birer nüvesi oluyor.”

TOPLULUKLARA SINIRLANDIRMA

Yasakların sadece şenliklerle sınırlı olmadığının altını çizen Yaprak, konuşmasını şöyle noktaladı: “Başka etkinlikler de yasaklanıyor. Kongre Merkezleri topluluk kullanımına kapatılıyor. Topluluk bütçelerinin harcanması dahi Kültür İşleri’nin iki dudağının arasına bakıyor. Yapacağınız işleri düşünmenin, yanı sıra bu işlerin neden yapıldığına ilişkin her birimi ikna etmeniz gerekiyor.”

***

“Kendi şenliklerini yapmaya çalışıyorlar”

ODTÜ rektörlüğü, Haluk Levent ve UGT ile görüşmelerinin ardından maddi nedenlerle iptal edildiğini duyurdukları 33. Bahar Şenliği’nin sanatçılardan gelen destekle yapılacağını duyurdu. Fakat şenliğin her zamanki yeri olan “’Devrim Stadyumu’nda değil de Kongre Kültür Merkezi KKM’de yapılacağını söylemesi tepki çekti. Öğrenciler yapılanın geri adım olmadığını söyleyerek, “Kendi istedikleri şenliği yapmaya çalışıyorlar. Oldu bitti ile irademizi hiçe sayıyorlar” diye tepki gösterdi.

***

Geleceği ve umudu savunmak

ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi öğrencisi Hande Tuhanioğlu, “ODTÜ öğrencileri 32 senedir sahip çıktığı geleneğini devam ettirmek istiyor” ifadesini kullandı. Tuhanioğlu, şöyle devam etti: “Bizler senelerdir öğrenci dayanışmasıyla, öğrenci emeğiyle ördüğümüz gerek şenlik ve diğer tüm etkinliklere devam etmek istiyoruz. Birilerinin gelip ODTÜ kendininmişçesine sahiplenmesine izin vermiyoruz çünkü ODTÜ öğrencisinin, emekçisinin, öğretim görevlisinindir. Atanmış bir rektör veya bir başkasının değil. Zaten hiçbir üniversitede kalmadı böyle güzellikler. Ee, havuz medyası ve iktidarın da ODTÜ’yü ne kadar hedef aldığını biliyoruz. Bu ülkede gençler dayanışmayla büyüsün, ilerlesin istemiyorlar. ODTÜ geleneği veya ODTÜ kültürü dediğimiz şey baskı ve kısıtlamaların en yoğun olduğu dönemlerde bile muhalefetin umudunu ve ufkunu besleyen renklilik aslında. Bu nedenle şenlikleri savunmanın bu umutla bakılan geleceği savunmayla da ilgili olduğunu düşünüyorum.”

***

Mesele traktör meselesi değil

Öğrenciler, Rektörlük’ün “Traktör istediler” iddiasına da açıklık getirdi. Ses sistemi ve konser esnasında kullanılacak materyallerin taşınması için birkaç saatliğine herhangi bir araç istediklerini ifade eden öğrenciler, sosyal medyada mizah konusu olan konu ile ilgili, şu açıklamada bulundu: “Ne olduysa traktör konusu tartışmaya açılınca oldu. ‘Traktörümü vermem’ dediler, ‘verecekler’ dedik, ‘vermeyiz’ dediler, ‘vereceksiniz, bir tur da biz atalım’ dedik… Derken, olanlar oldu.”

Öte yandan öğrenciler, okuldaki tüm araç gereçlerin herkesin kullanımına açık olduğunu da hatırlattı.