Gıda-İş Sendikası Başkanı Seyit Aslan, ‘Aydın, yazar ve şairlerimiz işçi sınıfıyla yan yana olmalı’ dedi

Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir Ödülleri sahiplerini buldu

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Gıda-İş Sendikası ve Manos Kitap’ın Şair-Yazar Sennur Sezer’in anısına 3'üncüsünü düzenlediği “Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir Yarışması Ödülleri” sahiplerini buldu. Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu, Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Sennur Sezer’in Eşi Adnan Özyalçıner, Türkiye Yazalar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, direnen Flormar işçileri, çok sayıda yazar, şair, sanatçı ve gazeteci katıldı. Flormar işçilerinin yaptığı konuşma geceye damgasını vururken, sendika yöneticileri tarafından yapılan konuşmalarda yazar ve sanatçılardan işçilerin yaşamlarını ve mücadelesini anlatan yapıtlar üretmeleri talep edildi.

sennur-sezer-emek-direnis-oyku-ve-siir-odulleri-sahiplerini-buldu-474524-1.
Özge Sönmez - Turhan Günay

‘ONA ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ’

Şair Nilay Özer’in sunuculuğunu yaptığı gece Sennur Sezer’in hayatının okunmasıyla başladı, etkinlik kısa bir belgesel gösterimiyle sürdü. DİSK Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan yaptığı açılış konuşmasında, “Sennur Sezer’in 75. doğum gününde bir aradayız. Sennur Sezer aramızda; Hak alma mücadelesinde, işçi direnişinde, grev yerinde, barışa susamış kadınlarla, çocuklarla, gençlerle aramızda. Emek-Direniş Şiir ve Öykü yarışması Sennur Sezer'e bir vefa borcudur. Sennur Sezer şahsında hayatını işçi sınıfına, barışa adamış, savaşa karşı durmuş, emekten yana şair ve yazarlarımıza borcumuzdur. Onların gelecek kuşağa yeni yazarlar ve şairlerle taşınmasına vesile olmak istedik. Karınca kararınca bu çorbada sendikamızın, bir emek örgütünün tuzu olsun istedik” dedi.

Yarışmayla işçi sınıfı ve sanatçılarla bağ kurmayı amaçladıklarını söyleyen Aslan, “Emek örgütlerimiz daha çok aydın, yazar ve şairlerimizle işçi sınıfını buluşturmalı. Birbirinden öğrenen ve beslenen hayat damarları olmalı. Sennur Sezer, bunları yapmaya çalıştı, hayatı boyunca da yaptı. Yüksünmeden çağrıldığı her işçi ve emekçi toplantısına katıldı, emekçileri dinledi, ona çok şey borçluyuz” şeklinde konuştu.

sennur-sezer-emek-direnis-oyku-ve-siir-odulleri-sahiplerini-buldu-474522-1.
Cem Kertiş

‘KALEMLE DEĞİL, KALBİYLE YAZAN BİR ŞAİRDİ’

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, “Sennur bize, gençlerle, işçilerle köylülerle kurulacak bir dilin olması gerektiğini bıraktı. O da bunu 1940’lardan almıştı. Kalemle değil, kalbiyle yazan bir şairdi. Sözcüklerle kurduğu dünya sadece tek insanın değil, insanlığın yarasına bakmak oldu. O bir ömrünü böylesi bir ülkede şiire verdi, iyi şairler de bunu yaparlar. Mücadele etmenin gerekli olduğuna inanırlar. Umutla yazdı, aşkla düşledi ve emek için mücadele etti. Işıklar içinde uyusun” dedi.

sennur-sezer-emek-direnis-oyku-ve-siir-odulleri-sahiplerini-buldu-474523-1.
Adnan Özyalçıner, sahneye getirdiği yaban gülünü eşi Sennur Sezer'e vereceğini söyledi. Özyalçıner'in konuşması salondan büyük alkış aldı

Sennur Sezerin eşi aynı zamanda Türkiye öykücülüğün usta kalemi Adnan Özyalçıner yaptığı konuşmasında ödül kazanan şair ve yazarları tebrik etti. Sennur Sezer’in çeyrek yüzyılın şairi ve yazarı olduğunu ifade eden Özyalçıner, Sezer’in emeğin gücünün verdiği dirençle dünü olduğu gibi bugünü de yazdığını söyledi.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu ise Sennur Sezer şahsında şiirin ve emeğin yan yana gelmesini, işçilerle sanatın yana çok güzel olduğu dile getirdi. Nuhoğlu, Sennur Sezeri saygı ve sevgiyle andığını belirtti.

***

‘HAKLARIMIZI KAZANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Geceye damgasını vuran ise sendikalaştıkları işten atılan Flormar işçisi kadınların konuşma oldu. Slogan ve alkışlar eşliğinde yaptıkları konuşmada, “Sizler sayesinde sesimizi duyuruyoruz. Haklarımızı kazanana kadar ilk günkü gibi mücadele edeceğiz “denildi.

***

‘ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU’

Yapılan konuşmaların ardından ödüller sahiplerini buldu. Şiir dalında “Güle Batır Öfkeni” adlı dosyasıyla birinci olan Özge Sönmez'e ödülünü Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay verdi. Öykü dalında “Kaybolanın Hikâyesi” adlı dosyasıyla birinci olan Cem Kertiş’e ödülünü 10 Ekim gazisi Ressam Günay Karakuş takdim etti. Kertiş yaptığı konuşmada kitabını Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan’a ithaf ettiğini belirtti. Öte yandan “Neyse” isimli dosyası ile Altan Doğan şiir dalında, Onur Akbaba ise “Büvek” adlı dosyasıyla Juri Özel Ödülü’nü aldı.

Fotoğraflar: Kadir İncesu