Sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin hukuki mücadeleyi kazanmasını hazmedemeyen SeraPool patronu, 115 işçiye dava açtı. İşçiler: Örgütlenme hakkımız yargılanamaz!

SeraPool patronu intikam peşinde

İstanbul Pendik’teki SeraPool fabrikasında sendikalı oldukları için işten atılan ve fabrikanın önünde aylarca direnişlerini sürdüren işçilerin hukuki mücadeleyi kazanmasını bir türlü hazmedemeyen patron, işçilere dava açtı. Çoğu kadın 115 işçi hakkında ‘çalışma hürriyetini ihlal ettikleri’ iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması, dün Anadolu Adalet Sarayı 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesi işçiler, üyesi oldukları DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası ile birlikte adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri ve EMEP temsilcileri de katıldı. Açıklamada konuşan Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, “Bu dava son dönemin en büyük davalarından biridir. İtirazımızı ciddi bir biçimde dile getiriyoruz. Emeğin örgütlenmesi yargılanamaz” dedi.

‘İşçilerden intikam alınmaya çalışılıyor’

Çerkezoğlu ise, işçilerin açtıkları işe iade davalarını kazandıklarını ve mahkemelerin işçilere tazminat ödenmesine hükmettiğini hatırlatarak şunları söyledi: “SeraPool direnişi, tarihimizde ciddi bir kadın direnişi olarak yerini aldı. Yargı kararlarıyla haklılıkları defalarca tescillendi. Ama bu davayla işçi sınıfından intikam alınmaya çalışılıyor. Bu dava fiilen gerçekleştirilen baskı rejiminden bağımsız değildir. İşçilerin örgütlenme hakkı engellenemez.”

‘Bu dava meşru değil’

Basın açıklamasını okuyan Cam Keramik-İş Sendikası Uzmanı Şener Doğan, davanın SeraPool patronunun sınıf kinini gösterdiğini ifade etti. Doğan, “Bir savcının ve bir hâkimin böyle bir karar verip hiç karakol ve mahkeme yüzü görmemiş işçileri sanık sıfatıyla yargılaması tam bir hukuksuzluk örneği, tam bir skandaldır” diye konuştu. Son yılların en büyük toplu işçi davasıyla karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “SeraPool işçilerinin haklılığı, kazandıkları davalarla defalarca kanıtlanmıştır. Bu yüzden SeraPool patronunun açmış olduğu dava meşru değildir. Mahkemenin yapması gereken bu davayı düşürmektir.”

‘Beraat istiyoruz’

Evrensel’in haberine göre, duruşmaya işçiler dışında kimse alınmadı. Mahkeme işçilerin ifadesini aldı. Suçlamaları kabul etmeyen işçiler, dava sonucunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi bir kararı dahi kabul etmeyeceklerini vurgulayarak beraatlarını talep etti. Dava bugün diğer işçilerin ifadelerinin alınmasıyla devam edecek.