Antalya'nın Serik ilçesinde Caretta carettalara yönelik çalışma yapan EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, geçen yıl bölgedeki 2 bin 500 yuvadan 60-70 bin arasında yavru çıktığını söyledi

Serik'te geçen yıl 2 bin 500 caretta caretta yuvası tespit edildi

Antalya'nın Serik ilçesinde caretta carettalara yönelik çalışma yapan Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, geçen yıl bölgedeki 2 bin 500 yuvadan 60-70 bin arasında yavru çıktığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Belek Turizm Yatırımcıları Ortak Girişimi (BETUYAB) ortaklığında yürütülen Deniz Kaplumbağaları İzleme ve Koruma Projesi kapsamında bölgedeki çalışmalar başlatıldı. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi ve EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat öncülüğünde yürütülen çalışmalarda Belek, Boğazkent ve Denizkent bölgelerinde Caretta caretta kaplumbağalarının yuvaları kontrol edilerek, tahrip edilmesi önlenip, yuva ve yavru sayıları tespit ediliyor.

'GEÇEN YIL 2 BİN 500 YUVA TESPİTİ YAPTIK'
Çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Ali Fuat Canbolat, rutin sayım çalışmalarına başladıklarını belirterek, 4-5 aylık dönemde gönüllülerin de kendilerine destek vereceğini aktardı. 20 yıldır bölgede çalıştıklarını kaydeden Canbolat, "Geçen yıl 2 bin 500 yuva tespiti yaptık. Bu sayı bölgedeki rekor tespittir. Buna paralel olarak denize ulaşan yavru sayısında da oldukça artış sağlandı. Tahmini olarak 60 bin ile 70 bin arasında yavru Caretta caretta kaplumbağası dünyaya 'merhaba' dedi. Bölge olarak toplam 30 kilometrelik bir sahil bandında çalışmalarımızı yürüyoruz" dedi.

'EN BÜYÜK İHTİYACIMIZ EMEK'
Projenin 1998 yılında BETUYAB ile başladığını vurgulayan Canbolat, "Kolektif bir işbirliği içerisindeyiz. Projemize yurt içi ve yurt dışından her yıl yaklaşık 50 ila 60 civarında gönüllü öğrenci destek veriyor. En büyük ihtiyacımız emek. Tabii gönüllüler açısından düşündüğümüz zaman kumsal uzun, yuva sayısı fazla, bu yüzden iyi bir ekibe ihtiyaç duyuyoruz. Bu sadece bizim çalışmamız açısından ama en önemli zorluk da bölgenin turizm bölgesi olması, çok sayıda otel var. İkinci konutlar var, yazlık siteler var. Boş alanlar var ve en büyük zorluk aslında insanlarla iç içe olan bölgede yaşadığımız sorunlar" diye konuştu. (DHA)