Başta inşaat olmak üzere birçok sektörde aldığı tartışmalı ihalelerle gündeme gelen Limak Holding, AKP iktidarı döneminde gücüne güç katarak büyüdü

Sermaye AKP'yi, AKP sermayeyi sever!

IRMAK AKINCI

En son 3. Havalimanı ihalesini alan konsorsiyumda adını gösteren Limak Holding'in, AKP iktidarı süresince yaşadığı büyüme ve gelişme dikkat çekiyor. Faaliyetlerine 1976 yılında başlayan Limak, AKP Hükümeti zamanında inşaat, enerji, medya ve turizme kadar birçok alanda faaliyet göstererek büyüdü.

BORÇLARI HAZİNE GARANTİSİNDE
Limak-Cengiz-Kolin üçlüsünün en büyük montanlı ihalesi ise 3. Havalimanı projesi oldu. Konsorsiyuma MAPA ve Kalyon şirketlerini de alan 3 ortak KDV dahil 26 milyar avroluk (52 milyar lira) ihaleye imza attı. İstanbul 4. İdari Mahkemesine yapılan bireysel başvurular üzerine yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle açılan dava kazanılmış, yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Ancak bu karara uyulmadı ve inşaat hızla devam etti. Öte yandan hükümet, 3. Havalimanı gibi bu 'mega projeleri' yapan şirketlerin yükümlülüklerini elinden alarak bu projelerin muhtemel borçlarını Hazine garantisine aldı. Limak Holding'in, hükümetten aldığı güç ile ekolojik dengeyi ve yargı kararlarını görmezden gelerek icra ettiği projeler arasında 3. Havalimanı ilk ve tek değil.

YOLSUZLUKtan MAHKEMELİK
AKP iktidarı ile birlikte tırmanışa geçen Limak Holding, ABD ve NATO’nun Ortadoğu’daki inşaat ihalelerini alarak adından söz ettirdi. Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesinde adı yolsuzlukla anılan, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı inşaatı ihalesinde 1 milyon TL yolsuzluk yaptığı iddiasıyla mahkemelik olan Limak Holding, yalnızca Türkiye'de değil, komşu ülkelerde yaptığı tartışmalı yatırımlar ile alanını genişletmeye devam ediyor. Limak Holding, Suriye ve Libya pazarında da büyüme amacında.

AKP'nin iktidara geldiği 2002 senesine kadar basit bir inşaat firması olan Limak İnşaat'ın tarihçesinde 2004 yılından itibaren gösterilen gelişme dikkat çekiyor. Fenerbahçe yönetiminden tanınan Nihat Özdemir’in şirketi Limak Holding'in özelleştirme ihalelerinde sahneye çıkışı 2004 yılındaki Tekel ile oldu. Tekel Alkollü İçkiler’in özelleştirildiği dönemde Limak Holding 292 milyon dolarlık ihaleyi 4 ortaklı bir konsorsiyum ile aldı. İhalelere çoğunlukla Cengiz ve Kolin İnşaatla giren Limak Holding, 2007 yılındaki Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesine ise GMR LTD ve Malaysia Airport Holding’le birlikte girdi. 3 milyar dolarlık ihalede Limak, 1 milyon dolarlık jest artırımı yaparak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık işletmesini 3.1 milyar dolara aldı.

PERİ SUYU SKANDALI
Geçen aylarda, 2012 yılında Danıştay tarafından verilmiş yürütmeyi durdurma kararına rağmen son hız devam ettirilen, Limak Holding'in Dersim Peri Suyu’nun üzerindeki Pembelik Barajı ve HES projesinin imar planının bulunmadığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapılan itirazlar üzerine kaçak projeyi mühürleme kararı almak zorunda kaldı.

ÜSTE PARA VEREREK ÖZELLEŞTİRME
Limak Holding'e bağlı Limak Doğalgaz, yıllık geliri 2 milyar dolar olan Hamitabat Termik Santralı'nı 105 milyon dolara aldı. Bu rakamın santralın yaklaşık bir aylık gelirine eşit olduğu belirtilirken, ‘üstüne para verilerek özelleştirme’ anlamına gelen ihalenin iptali istendi.

KARADENİZ 'UTANÇ' YOLU
Limak Holding ayrıca, Giresun’da sele neden olan, deniz ile şehirler arasına set çeken Karadeniz “Utanç” Yolu’nun inşaası projesi kapsamında Giresun Şehir Merkezi geçişi ihalesini kazandı.

HAVUZ MEDYASININ PARÇASI
Kolin, Limak ve Cengiz ortaklığı, aynı zamanda Akşam Gazetesi ve SKYTURK 360 televizyonunu 60 milyon dolara satın alarak, 'havuz medyasının' oluşumuna ciddi katkı sağladı.