Grip aşısında yaşanan ‘öncelikli risk grubu’ tartışmalarına ilişkin açıklama yapan SES Adana Şubesi, yaşanan duruma tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Öncelikli göreviniz sağlık emekçilerini aşılamaktır” denildi.

SES Adana Şubesi’nden grip aşısı tepkisi: Öncelikli göreviniz sağlık emekçilerini aşılamaktır

BİRGÜN/ADANA

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Adana şubesi aşıda yaşanan sıkıntıları basınla paylaştı, SES Şubede yapılan basın açıklamasında, Şube Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz Sağlık Bakanlığına seslenerek, “Öncelikli göreviniz sağlık emekçilerini aşılamaktır” dedi.

'GRİP AŞISI TEMİN EDİLEMEDİ'

Sağlık Bakanlığı Grip aşısını temin edemediğini ifade eden Akyüz, Bakanlığın ortaya çıkacak tepkileri ise sağlık emekçilerine yıkmaya çalışmakta olduğunu iddia etti. Aşılanmanın en temel hak olduğuna vurgu yapan Akyüz, "6 ayın üstündeki herkesin aşılanması hakkıdır. Sağlık emekçileri salgında mutlaka yüksek riskli değerlendirilmelidir” diye konuştu.

"Bakanlık, neye göre belirlendiğini bilinmeyen bir şekilde kişileri ‘1. Öncelikli risk grubu’ olarak belirlemiş ama bunu beyan etmek yerine dolambaçlı yöntemlere hastalar ile sağlık emekçilerini karşı karşıya getirmek” diyen Akyüz şöyle devam etti:

“Listeleri oluşturup (diğer aşılarda olduğu gibi) birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerine ulaştırıp randevu usulü ile davet ederek salgın önlemleri ile aşı yapılabilecekken, insanlar ASM’ye kitlesel hâlde başvurup “aşı yapılıp yapılmayacağını öğrenmeye” çalışmakta. Bakanlığın aşı yapılmasına izin verdiği azınlıkta iseniz, önce ASM’ye, sonra eczaneye, sonra aşı gelince tekrar eczaneye ve en son bir daha ASM’ye gitmeniz gerekiyor! Bu aşamalarda çıkacak en küçük bir sıkıntıda ise sağlık emekçisi ile karşı karşıya kalınacaktır.”

Akyüz ayrıca, "Aşıya ulaşamayan halkın öfkesi Aile Hekimi ve Eczacılara yönlendirmeye çalışılmaktadır” dedi.

HIFZISSIHHA AÇILMALI

Dr. Mürşit Enis Akyüz açıklamasını şöyle sonlandırdı.

“Sağlık hakkı en temel insan haklarındandır. Tüm topluma ücretsiz aşı en kısa sürede sağlanmalıdır.

Popülist açıklamalar yerine ülkemizde bilime daha çok kaynak ayrılmalı, aşı çalışmaları özel sektörün insafına bırakılmamalı, kamunun kaynakları ile gerek aşı gerek ilaç çalışmalarının yapılacağı merkezler (başta AKP iktidarının kapattığı Hıfzıssıha Enstitüsü gibi merkezler olmak üzere) açılmalı, üniversiteler desteklenmelidir.”