Aydın’da 200’ün üzerinde sağlık çalışanının enfekte olduğunu açıklayan SES Aydın Şubesi, filyasyon ekiplerinin yetişemediğini ve tüm şehirde acilen 3 haftalık tam bir karantina uygulanması gerektiğini açıkladı.

SES: Aydın’da 200’ün üzerinde sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı

BİRGÜN EGE

Covid-19 salgını tüm dünyada ve Türkiye’de ikinci kez zirve yaptı. Grip mevsimiyle beraber vaka sayılarında çok ciddi bir artış yaşanıyor. Sağlık çalışanları ise bu dönemde tükenmişlik, yorgunluk, endişe ve stresi çok yoğun bir şekilde yaşıyor.

SES Aydın Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Aydın ili genelindeki tüm sağlık kurumlarında 200’ün üzerinde sağlık çalışanının Covid-19’a yakalandığı açıklandı. Açıklamada, “Bazı arkadaşlarımız hastanede tedavi alırken bazı arkadaşlarımız da yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak yaşam savaşı veriyor. Aramızda hayatını kaybedenler oldu. Buna rağmen Covid-19 servisleri dışında çalışan sağlık emekçilerine halen sadece maske ve eldiven verilerek kendinizi koruyun deniyor. Ülkemizde sağlık çalışanlarına hiçbir zaman gereken önem verilmedi. Covit testi için sıra alan hastalar, tüm uyarılarımıza rağmen herkesin geçiş noktası olan ana koridorlarda bekletiliyor. Covit poliklinikleri diğer polikliniklerle iç içe hizmet veriyor. Salgının bu boyutlara ulaşmasında biz sağlıkçıların değil, salgını yönetenlerin sorumluluğu vardır. Biz sağlık çalışanları eksik alınan, geç kalınan ya da hiç alınmayan önlemler yüzünden hastalanıyoruz, ölüyoruz” denildi.

“FİLYASYON EKİPLERİ YETİŞEMİYOR”

Covid-19 dışında normal hastaların sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorluk yaşadığı belirtilen açıklamada, “Filyasyon ekipleri ilaç dağıtımlarına yetişemiyor, ambulans çalışanları gün içinde sadece tuvalet molası veriyor, dinlenemiyor, yemeklerini bile seyir halinde yemek zorunda kalıyorlar. Üstümüze titreyecekleri yerde bizlere bir de bu yasakları dayatıyorlar. Artık hastanelerde yer kalmadı, bizlerde can kalmadı ve bu süreç zıvanadan çıktı. Ekonomik krizin faturası ise yine halka kesildi. Okulları açalım, restoranları, kafeleri açık tutalım, tatil yerlerini açık tutalım, düğünler ve mitingler yapılsın, insanları kalabalıklardan uzak tutacağımız her yer açık olsun, bunun sorumluluğunu da sağlık çalışanlarına yükleyelim. Ekonomi yüzünden salgının bedelini bu ülkenin vatandaşları olarak hepimiz ödüyoruz. Covid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi, tükenmişlik yaşayan sağlık çalışanları için vazgeçilmez bir taleptir” ifadeleri kullanıldı.

“3 HAFTALIK TAM KARANTİNA UYGULANMALI”

SES Aydın Şubesi son olarak şu ifadelere yer verdi: “Kişisel koruyucu ekipmanlar tüm sağlık çalışanlarına eksiksiz ve kapsamlı olarak verilmelidir. Aydın ilindeki eski Diş Hastanesi tamamen Covid-19 polikliniği haline getirilmeli, semptomu olanlar sadece Covid-19 hastaları için kullanılacak olan ambulanslarla hastanelere nakledilmelidir. Sağlık çalışanlarının temel ücretleri acilen iyileştirilmeli ve en azından ülkenin yoksulluk sınırına çekilmelidir. Tüm şehirde acilen 3 haftalık tam bir karantina uygulanmalıdır. Tüm kamu ve özel kuruluşlarda acilen esnek çalışmaya geçilmelidir. Aydın ilinin hastane ihtiyacı tartışılmaz bir gerçektir anca biz sağlık çalışanları olarak şehir hastanesi değil, devlet hastanesi istiyoruz. Başta kaybettiğimiz meslektaşlarımız olmak üzere Covid-19’un tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmesini talep ediyoruz.”