SES’liler tahliye edilmedi
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

8 SES yöneticisi hakkında, “örgüt üyeliği”, “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla açılan davanın 4’üncü duruşması, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sabah saatlerinde Ankara Adliyesi’ne gelen SES üyeleri, sendika temsilcileri ve insan hakları savunucuları, duruşma öncesi açıklaması yapmak istedi ancak polis tarafından engellendi.

Duruşmada, tutuklu Selma Atabey ve Gönül Erden ile tutuksuz Belkıs Yurtsever, Erdal Turan, Ramazan Baş, Fikret Çalağan hazır bulunurken, Runa Temelli ise SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Mahkeme heyeti, kimlik tespitinin ardından tanık Merdan Rüştü Ovalıoğlu’nun duruşmada dinlenmesine dair ara karar kurmak istedi. Avukatlar, tanık Merdan Rüştü Ovalıoğlu’nun dinlenmesine itiraz ederek, mahkemenin sunduğu beyanların dosyadan çıkarılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, kurduğu ara kararla Merdan Rüştü Ovalıoğlu’nun dinlenmesine ilişkin itirazları ve makul sürenin tanınmasına dair talepleri kabul etti ancak tanığın beyanlarının dosyadan çıkarılması talebini reddetti.

Dosyada yer alan gizli tanık Ulaş’ın hakim tarafından gizli dinlenmesine ve ifadesinin dosyaya eklenmesine tepki gösteren avukatlar, ses ve görüntüsünün değiştirilerek tanığın mahkeme salonunda kanunen dinlenebileceğini söyledi. Hakkında ifade veren gizli tanık ve açık tanık Kerem Gökalp’e ilişkin Gönül Erden, "Gizli tanıkların tüm iddialarını reddediyorum. Doğru söylediği tek bir şey var, SES içinde faaliyet yürüttüğümdür" şeklinde konuştu. Selma Atabey ise, gizli tanık Ulaş’ın beyanlarının iftira olduğunu belirtti. Gönül Erden, “Ben 4 duruşmadır masumiyetimi ispatlamaya çalışıyorum. Dosyadaki sendikal faaliyetlerimi tamamen üstlendim fakat tutuklanma gerekçesi olan gizli ve açık tanıkların iddiaları çürütülmesine rağmen 15 aydır yok yere iki tanığın yalanları nedeniyle cezaevinde tutuluyorum. HTS kayıtları savunma yapmama bile gerek olamadığını gösteriyor. Ben bu hukuksuzluğun son bulacağına inanmak istiyorum” diyerek tahliye talebinde bulundu.

Selma Atabey ise, “6 ay boyunca süreci anlamaya çalıştım. Fakat geldiğimiz nokta, ortaya konulan beyanlar ve bizim ortaya koyduğumuz deliler, süreci gözler önüne seriyor. Bu haksız tutukluluğa karşı tahliyemi talep ediyorum” dedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, HTS kayıtlarının incelenmemesini gerekçe göstererek, Atabey ve Erden’in tutukluluk halinin devamına, tutuksuz yargılanan Erdal Turan ve Ramazan Taş’ın imza yükümlülüğü kaldırılarak yurt dışı çıkış yasağının devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma ise 13 Mart 2023’e ertelendi.