Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, “Bulaşın kontrol altına alındığına ilişkin somut veriler bulunmadığını” bildirerek, “Normale dönüş emekçilere ve halka yönelik sürü bağışıklığı stratejisinin itirafıdır” dedi

SES: "Normale dönüş sürü bağışıklığının itirafı"

BirGün / Ankara

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu’nda yapılan açıklamada, iktidarın normale dönüş kararları ile ilgili eleştirilerde bulunuldu.

Açıklamada, 4 Mayıs’ta AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “normale dönüş” adı verilen bir dönem tarifi yaparak bir dizi kararlar açıkladığı hatırlatılarak “Açıklanan kararların büyük çoğunluğu ekonomi saikli kararlardır. Toplum sağlığı yerine sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda başta AVM’ler olmak üzere faaliyeti durdurulmuş bazı alanlarının faaliyetlerinin başlatılacağı ve daha önce giriş çıkışı yasaklanan bazı illerdeki yasakların kaldırılacağı açıklanmıştır” denildi.

SOMUT VERİLER BULUNMAMAKTADIR

Cumhurbaşkanı’nın Erdoğan’ın açıkladığı “normale dönüş” kararlarının hangi verilere dayandırıldığının açıklanmadığına vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Biz sağlık örgütlerinin ve sağlık emekçilerinin, bilim insanlarının bildiği bazı veriler ve durumlar vardır: Sağlık emekçilerine rutin test uygulanmamasına rağmen 10 binleri geçen sayıda tanılı sağlık emekçisi vardır. Hastaneler halen önlemler ve sağlık organizasyonu açısından yetersiz haldedir. İyileşen hastaların varlığı ile birlikte, bulaş da halen belirli bir hızda devam etmektedir. Yapılan test sayıları düşürülmesine rağmen günlük olarak artan şekilde yeni vaka sayıları ortaya çıkmaktadır. Bulaşın kontrol altına alındığına ilişkin somut veriler bulunmamaktadır.”

KARARLAR HALKI YANILTIYOR

Yapılan açıklamada, "Virüs ülkemizde dolaşmakta ve enfekte etme potansiyeli olan çok sayıda vatandaşımız var. Halen yeni vaka sayısı günlük iki binlerdedir. Bugün açıklanan salgın kontrol altına alındı rehaveti oldukça sıkıntılı olup sahte bir güven duygusuna yol açtığı günlük yaşam pratiklerimizde görülmektedir. İktidar olarak alınan bu kararlar halkı yanıltmakta, kurumlar tarafından da halkın sağlığını riske atacak uygulamalara gidilmesine yol açmaktadır” denildi.

KAYGIMIZIN HAKLI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

“Yedi ilde ve diğer illerde hastanelerde salgın nedeniyle alınan önlemlerde hızlı bir geri çekilme eğilimine girileceği yönündeki kaygımızın haklı olduğunu göstermektedir. Oysa sağlık alanlarında tedbirlerin gevşetilmesini bırakalım eksikler tamamlanarak tedbirler sürdürülmelidir” uyarısında bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bazı Bilim Kurulu üyeleri, “normalleşme takvimi işliyor, virüs ile beraber yaşamayı öğreneceğiz” diyerek bizim bu ”normali” kabul etmememizi salık veriyorlar. Virüsle birlikte yaşamak için, bu çalışma rejimi, sağlık sistemi, yönetim anlayışı, ekonomi politikası ve insan merkezli doğayı talan eden sistemin değişmesi gerekir.

Bundan dolayı sizin salgın yönetiminiz de toplum yararı yerine sermaye yararınadır. “Normale dönüşünüzde” toplum yararı yerine sermaye ve iktidarınızın geleceği kaygısını taşımaktadır. Salgın yönetiminize itiraz ettik. ”Normale dönüşünüze de” itiraz ediyoruz. Şeffaf ve demokratik olmayan, halk sağlığını, emekçilerin sağlığını hiçe sayan bu süreçlerde yapılan uygulamaların toplum sağlığına faydası olmadığı gibi, ”normalleşmeye dönüş” uygulamalarınız da kabul etmeseniz de emekçiler, işçiler ve yoksullar için açıkca ”sürü bağışıklığı” stratejinizin itirafıdır.”