HDP’li seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına tepki gösteren 13 siyasi partiden ortak açıklama: Halkın iradesinin hiçe sayılmasına sessiz kalmayacağız

Sessiz kalmayacağız

HABER MERKEZİ

Hükümetin seçilmiş HDP’li belediyelere yönelik uyguladığı kayyum politikasına tepkiler devam ediyor. Ortak açıklama yayımlayan 13 siyasi parti, “Halkın iradesinin hiçe sayılmasına, yerel yönetimlerin etkisizleştirilmesine ve yok edilmeye çalışılmasına sessiz kalmayacağız” dedi.

“Gasp edilen halkın iradesidir; sessiz kalmayacağız” başlıklı ortak metinde, Anayasa’yla güvenceye alınmış seçme ve seçilme hakkının bir kez daha ihlal edildiği vurgulandı. Son görevden almalarla birlikte kayyum atanan HDP’li belediye sayısının 45 olduğunu hatırlatan partiler, “Haklarında hiçbir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan belediyle başkanları görevden alındı, bir kısmı tutuklandı. HDP’li seçmenin iradesinin yok sayılması ile birlikte iktidar tüm muhalif belediyeleri kapsayacak şekilde hukuksuzluğu genişletiyor” açıklaması yaptı.

“İktidarın anayasa ve hukuka aykırı tutumuna karşı çıkıyoruz” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Görevden alınan belediye başkanları göreve iade edilmeli, yerel yönetimlere yönelik baskılar sona ermelidir. Seçme ve seçilme hakkının çiğnenmesine, halkın iradesinin hiçe sayılmasına; yerel yönetimlerin etkisizleştirilmesine ve yok edilmeye çalışılmasına sessiz kalmayacağız.”

Ortak metne imza atan partiler ise şöyle: Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti, Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), SOL Parti, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP),Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi.