Gazeteci Hrant Dink son yolculuğuna, şimdiye kadar görülmemiş bir kalabalık tarafından gözyaşlarıyla uğurlandı. Dink'in hayatta iken vermeye çalıştığı birlik mesajına ise yüz binler alkışlarla sahip çıktı

NEZAHAT ALKAN - VOLKAN ŞAHIN -SİNAN. K. BİLGENOĞLU - UFUK KOŞAR
Gazeteci yazar Hrant Dink'in cenazesi, son yılların en büyük kalabalığı tarafından hüzün ve öfkenin hakim olduğu törenle uğurlandı. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Birgün Gazetesi yazarı Dink için düzenlenen cenaze töreni, 5 gün önce vurulduğu gazetesinin Osmanbey'deki binasının önünde başladı. Yurdun dört bir yanından cenaze töreni için İstanbul'a gelen kalabalık, sabahın erken saatlerinden itibaren törenin yapıldığı Agos Gazetesi önünde toplandı. Tören tüm ulusal kanallar tarafından canlı olarak verilirken çok sayıda yabancı basın mensubu da tören ve yürüyüşü izledi.

SAATLER KALA GELDİLER
Dink için sabah erken saatlerden itibaren gazetenin bulunduğu Sebat Apartmanı'ndan Ermeni ezgileri çalındı. Dink'in cenazesine katılanlar, törenin başlamasına saatler kala, yerlerini aldı. Kumkapı Meryemana Patriklik Kilisesi'nde bulunan Hrant Dink'in cenazesi, Agos Gazetesi'ne getirilirken alkışlarla karşılandı.

Buradaki törende ilk sözü eşi Rakel aldı. güçlükle ayakta durabildiği gözyenen Rakel Dink'in konuşması "Sevgili dostlar, bugün bedenimin yarısını, sevgilimi, çocuklarımın babasını, ailemizin büyüğünü, sizin kardeşinizi uğurluyoruz. Sağdakine soldakine, öndekine, arkadakine rahatsızlık vermeden, saygısızlık yapmadan, sloganlar atmadan ve pankartlar açmadan sessiz bir saygı yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Bugün sessizlik ile büyük bir ses yükselteceğiz" sözleriyle başladı.

ERMENİ EZGİLERİ ÇALINIYOR
Kumkapı Meryemana Patriklik Kilisesi'nde bulunan Hrant Dink'in cenazesi Osmanbey'deki Agos Gazetesi'ne getirildi. Dink'in çiçeklerle bezenmiş tabutu, Agos Gazetesi önünde alkışlarla karşılandı. Burada toplanan binlerce kişi, Ermeni ezgileri ve "Hepimiz Hrant Dink'iz, Hepimiz Ermeniyiz" pankartları eşliğinde cenazeyi karşıladı.

Gazete önündeki törenin ardından oluşturulan kortej Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Kortejin geçeceği güzergahlarda polis olağanüstü güvenlik önlemi aldı. Halaskargazi Cad-desi'ni barikatlarla çeviren güvenlik görevlileri, insanların Agos Gazetesi'ne gelişine sadece Mecidiyeköy'den izin verdi. Sabahın erken saatlerinden itibaren Osmanbey'e yönelen 100 binlerce kişi "Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz", "Katil 301", "Em Hemü Hrnat", "Menk Polarys Hay Enk" yazılı dövizler taşıdı.

SESSİZ YÜRÜYÜŞ
Yürüyüş, Dink'in vasiyeti nedeniyle genellikle sesiz gerçekleştirildi. 100 binlerce kişinin sessiz yürüyüşünü zaman zaman yükselen alkışlar ve "Yaşasın halkların kardeşliği", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları kesti.

Agos önündeki törenin ardından kortej trafiğe kapatılan Halaskargazi Caddesi'nden Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Elmadağ-Di-van Oteli kavşağında geldiğinde cenaze arabası ve Dink'in ailesi kortejden ayrıldı. Çocuklu ve yürüyemeyecek durumda olanlar burada Şişli Belediyesi'nin araçları ile kiliseye taşındı. Cenaze burada da alkış tufanı ile uğurlandı. Yürüyüşe katılanlar Yenikapı İDO İskelesi'ne doğru yürüyüşlerini sürdürdü.

ÜRKEK GÜVERCİN CENAZE ARABASINDA
"Ruh halimin güvercin tedirginliği" başlıklı son yazısını ıspatlarcasına Hrant Dink'i taşıyan cenaze arabasının üstünde kırmızı karanfillerin arasında beyaz bir güvercin kondu ve uzun süre hareketsiz kaldı. Agos'un "Yastayız" balığıyla çıkan sayısı da Dink'in vurulduğu yere asıldı. Ermeni cemaatine mensupları ile Dink'in yakınları yas rengi olan siyah kıyafetleriyle törene katıldı.

İKİNCİ TÖREN KİLİSEDE
Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink'in naaşı, arkasında yürüyen cenaze töreninin yapılacağı Meryem Ana Kili-sesi'ne getirildi. Cenaze aracı, çan sesleri ve alkışlarla saat 13.00'de Meryem Ana Kilisesi'ne ulaştı. Omuzlara alınan Dink'in cenazesi, kilisenin orta kısmında hazırlanan katafalka konuldu ve tabutun üzerine beyaz karanfillerle süslü haç şeklinde çelenk bırakıldı. Eşi Rakel ve çocukları tabuta dokunarak yerlerini aldılar. Daha sonra Hrant Dink'in arkadaşları tabutun etrafında ellerinde büyük mumlarla beklemeye başladı. Bu arada, cenaze aracının kilisenin bulunduğu sokağa girişi sırasında vatandaşlar karanfiller attılar.

Cenaze, kilisedeki törenden sonra cenaze arabasıyla Yenikapı yolundan götürüldüğü Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.

TÜRKİYE İSTANBUL'A AKTI
Dink'in cenaze töreni nedeniyle Ankara ve Bursa'dan İHD, KESK, DİSK, TMMOB araçlar kaldırdı. Yurdun dört bir tarafından sevenleri de tepkilerini dile getirmek üzere İstanbul'a aktı.

Törenden notlar
Rakel Dink'in konuşmasını, tören alanında bulunanların büyük bir bölümü gözyaşları içinde dinledi. Gözyaşları sessiz yürüyüş boyunca da sürdü. Yürüyüşün sessiz olması kararına genellikle uyuldu. Ancak zaman zaman öfkesine hakim olamayan gruplarda "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları yükseldi. Öfke ve acı genellikle alkışlarla ifade edildi. Katılımın 100 bini geçmesi nedeniyle grubun başı ve sonu birbirine hiç ulaşamadı.

Tören alanında alınan geniş güvenlik önlemlerine, havadan uçuş yapan bir polis helikopteri ile binaların çatılarına yerleştirilen keskin nişancılar da destek verdi.

Törene, Dink'in ailesi ve yakınları ile DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ile Dink'in meslektaşı gazeteciler, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çocuk ve yaşlıların da bulunduğu kalabalık bir grup katıldı. Tüm Türkiye cenazeyi kucakladı.

Törende basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Claudia Roth, Hrant Dink'in öldürülmesinin Türkiye ve bütün dünya için büyük bir trajedi olduğunu söyledi. Roth, milliyetçiliğe karşı hükümetten bir duruş beklediklerini ifade ederek, TCK'nın 301. maddesinin de kaldırılmasını istedi.

Agos Gazetesi ile Elmadağ arasındaki yürüyüş boyunca Erkan Tekin, Ermeniler'e özgü müzik aleti olan "Duduk" çaldı. Dink'in kasımpatılarla süslenen tabutunun bulunduğu cenaze aracına, törene katılanlarca karanfiller atıldı.

Cenazede hükümeti Başbakan Yardımcısı Şahin ve İçişleri Bakanı Aksu temsil etti. Amerika'daki Ermenilerin ruhani lideri Barsamyan da hükümetin daveti üzerine, cenazeye katılmak için İstanbul'a geldi.

Bolu Dağı Tünel Geçişi'nin açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi, İstanbul'a geldi. Erdoğan'ın Hrant Dink'in cenazesine katılacağı iddia edildi ancak bu iddia doğrulanmadı. Ancak Başbakan Erdoğan'ın Hrant Dink'in ailesine ve Ermeni Kilisesi'ne bir taziye ziyaretinde bulunacağı açıklandı.

Çocuklarıyla birlikte siyah takım elbise giyen ve beyaz atkı takan Rakel Dink, konuşmasının ardından kızları, oğlu ve geliniyle birlikte barış sembolü olan beyaz güvercin uçurdu.