Sinema örgütleri, set işçisi Hasan Karatay’ın iş cinayetine kurban gitmesi üzerine yaptığı basın açıklamasında çalışma koşullarına dikkat çekerek “Meslektaşımız Hasan, gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle hayatını kaybetmiştir” dedi. Sinema emekçilerinin örgütleri, 5 Nisan’da Atiye dizisi setinde çalıştığı sırada gerekli önlemler alınmadığı için merdivenden düşerek hayatını kaybeden Hasan Karatay’ın iş cinayetine dair […]

Set işçileri iş cinayetlerine kurban gidiyor

Sinema örgütleri, set işçisi Hasan Karatay’ın iş cinayetine kurban gitmesi üzerine yaptığı basın açıklamasında çalışma koşullarına dikkat çekerek “Meslektaşımız Hasan, gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle hayatını kaybetmiştir” dedi.

Sinema emekçilerinin örgütleri, 5 Nisan’da Atiye dizisi setinde çalıştığı sırada gerekli önlemler alınmadığı için merdivenden düşerek hayatını kaybeden Hasan Karatay’ın iş cinayetine dair detayları paylaşmak ve setlerde çalışan emekçilerin olumsuz çalışma koşullarına dikkat çekmek için Sinema TV Sendikası’nın Şişli’de bulunan binasında bir araya geldi. Sendikalar adına, Sinema TV Sendikası yönetim kurulu üyesi Tuba Ataç’ın okuduğu açıklamada “Set öncesi ve sırasında çalışma ortamında bulunan işçilerin yani bizlerin, yapımcı tarafından sigortalandığımızı, işçi sağlığı ve güvenliği koşulların sağlandığı bir çalışma ortamı istiyoruz” ifadeleri yer aldı.

Meslektaşlarının 5 Nisan’da ağır yaralandığını ve 9 Nisan’da yaşamını yitirdiğini söyleyen Ataç, “Acı olay Dolapdere’de bulunan bir sanat galerisinde, ertesi gün başlayacak olan setin hazırlık aşamasında gerçekleşmiştir. Hasan Karatay, sanat ekibi tarafından duvarları boyamak üzere sete çağırılmış, yapımcı şirket tarafından SGK girişi yapılmadan çalıştırılmıştır. Kaza anında, sette iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli olmadığı için ilk müdahale ekip arkadaşları tarafından yapılmış, daha sonra 112 acil servis aranmıştır” dedi.

Setlerin, İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyerleri Tehlike Sınıfları Tebliği’ne göre “tehlikeli” işyerleri olduğuna dikkat çeken Ataç, “Ciddi tehlikeler ve riskler barındıran, binlerce ‘iş kazası’ yaşanan setlerde, yapım şirketlerinin büyük sorumluluğu vardır. Gerek yasal mevzuata aykırı ve insanlık dışı çalışma saatleri, gerekse alınmayan güvenlik önlemleri sebebiyle tüm set çalışanların can güvenliği yok sayılmaktadır.

Bu vahim olayın gerçekleşmesiyle bir kez daha anlıyoruz ki sektörde çok ciddi denetim ve yaptırım eksiği vardır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, setlerde ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’ önlemlerini almayan yapım şirketlerine ciddi ve caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır. Set öncesi ve sırasında çalışma ortamında bulunan işçilerin yani bizlerin, yapımcı tarafından sigortalandığımız, işçi sağlığı ve güvenliği koşulların sağlandığı bir çalışma ortamı istiyoruz! Sektörün bu olumsuz çalışma şartları derhal değişmelidir” dedi.