Sanatçı Sezen Aksu, İran'da ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden ve ölümünün ardından geniş çaplı protestoların başladığı Mahsa Amini ve İran halkına ithafen bir açıklama yayınladı. “Acaba diyorum bu ataerkil erkek terazisinde eşitlenebilmek için daha kaç ton acı lazım?” diyen Aksu, Amini'nin ölümünün ardından sokakları dolduran İranlı kadınlara "Acınız acım, mücadeleniz mücadelemdir" sözleriyle destek verdi.

Sezen Aksu'dan 'Mahsa Amini' açıklaması: "Acınız acım, mücadeleniz mücadelemdir"
Fotoğraf: Depophotos

Sanatçı Sezen Aksu, İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi ve ölümünün ardından İran'da başlayan protestolara ilişkin bir açıklama yayınladı.

"Genç yaşta hayatı elinden alınan Mahsa Amini ve özgürleşme mücadelesi veren tüm İran ve dünya kadınlarının cesareti önünde saygıyla eğiliyorum” ifadelerini kullanan Aksu, İranlı kadınlara “Acınız acım, mücadeleniz mücadelemdir" sözleriyle destek verdi.

'BU ATAERKİL ERKEK TERAZİSİNDE EŞİTLENEBİLMEK İÇİN DAHA KAÇ TON ACI LAZIM?'

Aksu, resmi web sitesinde paylaşılan açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Uzun zamandır karmakarışık duygu ve düşüncelerle olup biteni izliyorum, acaba diyorum bu ataerkil erkek terazisinde eşitlenebilmek için daha kaç ton acı lazım? Özgürlük kaç ölüm ister? Kaç kadın, kaç evlat, kaç kavga, kaç savaş, kaç işkence, kaç cehennem ister?

İranlı kadınlar bu kederli geçmişin örtüsünü yırttılar, yanlarına iyi insanları aldılar, ateşin üstüne üstüne yürüyorlar. Genç yaşta hayatı elinden alınan Mahsa Amini ve özgürleşme mücadelesi veren tüm İran ve dünya kadınlarının cesareti önünde saygıyla eğiliyorum… Acınız acım, mücadeleniz mücadelemdir."

İRAN'DAKİ GÖSTERİLER 12. GÜNÜNDE

Amini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolarda 11 gün geride kaldı. Gayriresmi rakamlara göre, şu ana kadar kolluk güçlerinin de aralarında olduğu en az 41 kişi protestolar sırasında hayatını kaybetti.

Ülkede 12'inci gününe giren gösteriler, 2009'daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra çıkan olaylardan bu yana en büyük yönetim karşıtı protestolardan biri sayılıyor. Kadınların ön plana çıktığı eylemler hem ulusal hem uluslararası düzeyde destek buluyor.