BES, EYT düzenlemesi ile iş yükü ve mağduriyetleri artan SGK çalışanları için yurdun birçok yerinde protesto gerçekleştirdi. SGK emekçilerinin vergi ve prim aflarıyla diğer işlerini de yetiştirmek için gece gündüz çalışmaya 'artık yeter' dediğini belirten BES İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı İshak Ateş, “Çalışanları mağdur eden hukuksuzluğa son verin” dedi.

SGK emekçileri, artan iş yükü ve hak kayıpları için eylemde: Artık yeter

HABER MERKEZİ

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle artan iş yükünü, hak kayıplarını protesto etmek ve taleplerini açıklamak için İstanbul başta olmak üzere birçok ilde Sosyal Güvenlik Kurumu merkezleri önünde protesto eylemleri gerçekleştirdi.

İstanbul'da SGK'nin İstanbul İl Müdürlüğü olan Unkapanı'ndaki merkezi önünde eylem yapan BES üyesi emekçiler, taleplerinin yazılı olduğu pankart açtı. BES üyeleri, "İkramiye hakkımız söke söke alırız", "Ücrette adalet istiyoruz", "Kurtuluş yok tek başına, ya hiçbirimiz", "Yaşasın onurlu mücadelemiz" sloganları attı.

"İŞ YÜKÜ 2-3 KAT ARTTI"

Sendika adına basın açıklamasını okuyan BES İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı İshak Ateş, konuşmasına Maraş merkezli depremlerre hayatını kaybedenleri anarak ve sorumluların hesap vermesi taleplerini dile getirerek başladı. Ateş, "EYT ile ilgili düzenleme Meclis'ten geçerek yasalaştı. Henüz kamuoyuyla paylaşılmadan 1 Ocak'ta hizmet borçlanmasını asgari ücrete gelen zam oranında artış yapılacağını duyan mağdurlar SGK önlerinde uzun kuyruklar oluşturmuş, borçlanma taleplerini gerçekleştirmişlerdi. Bu durum dahi SGK emekçilerin iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlamasıyla tüm SGK merkezleri önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş, yaşanan yoğunlukla hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem de SGK emekçilerinin iş yükü katmerlenerek artmıştır. Bu yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olacaktır" dedi.

sgk-emekcileri-artik-yeter-1141554-1.

SGK emekçilerinin vergi ve prim aflarıyla diğer işlerini de yetiştirmek için gece gündüz çalışmaya 'artık yeter' dediğini kaydeden Ateş, "SGK çalışanları açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyona hizmet etmektedir. 2012 yılında yayımlanan 666 sayılı KHK ile daha önceden SGK çalışanın almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde eşit işe eşit ücret adı altında kaldırılmıştır" ifadelerini kullandı.

"MAĞDURİYET SON BULANA KADAR EYLEMLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

AYM'nin verdiği iptal kararına rağmen iktidar tarafından gereği yapılmayarak hukuksuz bir şekilde ikramiyelerinin verilmediğini belirten Ateş şunları söyledi: "Ek gösterge düzenlemesi adı altında çıkarılan yasada SGK emekçisi görülmemiş, 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılmıştır. Kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardandır. SGK emekçileri olarak 2012 yılında hukuksuz biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. SGK Ek Ödeme Yönetmeliği'nde yer alan ek ödeme puanlarına 100'er puan eklenmesini istiyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz. Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda olduğu gibi kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödemesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. Haklı taleplerimiz karşılanana ve mağduriyetimiz giderilene kadar eylemlerimize devam edeceğiz."

Öte yandan Türk Büro Sen de Unkapanı'ndaki SGK merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Türk Büro Sen tarafından yapılan açıklamada, "SGK çalışanlarından istenen iş yükü dünyanjn her yerinde angaryadır. Angarya suçtur. 666 sayılı KHK ile kaldırılan ikramiyeler düzenlenmeli, kurum içi uzmanlık verilmesi gerekmektedir. Fazla mesai ücretleri ödenmelidir" denildi.