Yapılan EYT düzenlemesinin ardından SGK emekçileri, iş yükü artması ve olumsuz çalışma koşulları nedeniyle İzmir’de tam gün iş bırakma eylemi gerçekleştirerek taleplerini açıkladı.

SGK emekçileri tam gün iş bıraktı

BirGün EGE

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekçileri, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile artan iş yükü ile birlikte süregelen sorun ve talepleri için İzmir’de tam gün iş bırakarak, SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Güven EYT yoğunluğu altında unutulduklarını söyleyerek seslerini duyurmak için tam gün iş bıraktıklarını belirtti. Güven “Şu an aylık bağlama başvurusu İzmir’de 150 bin geçen ay 8 bin civarında aylık bağlandı. Tek iş yükü aylık bağlanma değil, borçlanma talepleri ve yapılandırma işlemleri de olağanüstü iş yükü yaratmaya devam ediyor. Akşam Saat. 22.00’lere kadar çalışılsa dahi işlerin 3 ayda bitmesi mümkün değil. Nitekim saati 51 TL gibi komik bir rakama gece saatlerin kadar vatandaşın işlemlerini yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.

“ÇALIŞMA BAKANININ AÇIKLAMALARI GERÇEKLİKTEN UZAKTIR”

Güven, artan iş yükü nedeniyle SGK emekçileri sağlığının bozulduğunun ve mobbingle karşılaştıklarının altını çizerek “Çalışma Bakanı hala 1-2 ayda bu işlemler bitecekmiş gibi açıklamalar yapıyor. Çalışma Bakanı memurun 20 bin TL maaş aldığını iddia etmektedir. Şu an SGK da yeni atanan bir memur 11 bin 200 TL civarında maaş almaktadır. Yeni atanan SGK memurları ev tutamadıklarından öğrenci evlerinde, yurtlarında yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Yılda 270 Saat olan yasal fazla mesai sınırı ayda 100 saatle aşılmaktadır. Aynı zamanda SGK çalışanı fazla mesai, angarya çalışma dayatmasıyla günlük ortalama çalışma süresi 11 Saati geçmiştir. Ancak Çalışma Bakanının açıklamaları bu gerçeklikten uzaktır” ifadelerini kullandı.

Güven, basın açıklamasını sonlandırırken TBMM Plan Bütçe Komisyon üyelerine taleplerini ilettiklerini söyledi. Güven ayrıca, “SGK emekçileri olarak vatandaşa daha iyi hizmet vermek ve insanca ücret insanca çalışma koşulları için TBMM’yi göreve çağırıyoruz” diyerek SGK emekçilerinin 3600 Ek gösterge kapsamın alınması, gasp edilen ikramiyelerinin ödenmesini, ücretsiz yemek ve ulaşım hizmetlerinin sağlanmasını talep etti.