Sıcak para bulma arayışı bu kez Riyad kapılarına kadar götürdü

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir buçuk yıl süren normalleşme çabalarının ardından dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gitti. ‘Arap Baharı’nın ardından bozulan ilişkilerde yeni sayfa açılırken arka planda sümen altı edilen Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve derinleşen ekonomik kriz yer aldı. Sıcak paraya ihtiyaç duyan Erdoğan, Körfez ülkelerine peş peşe ziyaretlerde bulundu. Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkiler rayına oturtulmaya çalışılırken Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan’a iade edilmesinin ardından Erdoğan’a Riyad kapıları ardına kadar açıldı.

Riyad ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Hadim’ül Haremeyn’in daveti üzerine böyle bir ziyareti gerçekleştiriyoruz. Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ilişkilerin artırılması noktasında yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisinde olacağız. Ticaret, yatırımlar ve müteahhitlerimizin başarıyla yürüttükleri projeler anlamında da Suudi Arabistan özel konuma sahiptir. Son 20 senede müteahhitlerimiz 24 milyar dolara ulaşan projeler yaptılar. Bu yıl haccın ve umrenin başlayacak olmasından memnuniyet duyuyorum. Sağlık, savunma sanayi, tarım teknolojileri, finans gibi alanlarda işbirliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğunu görüyor ve inanıyorum” dedi. Erdoğan’ın ziyareti uluslararası kamuoyunun da gündem maddesi oldu. İngiliz haber ajansı kapsamlı bir analiz hazırlarken, "Kaşıkçı davasındaki U-dönüşünden sonra ilişkileri iyileştirmek için gidiyor" yorumu yapıldı.

Makalede, “3.5 yıl boyunca Suudi Arabistan yönetimini gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayetiyle suçlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ilişkileri iyileştirmek için Suudi Arabistan’a gidiyor. 2018’de İstanbul’da gerçekleşen cinayet sonrasında Erdoğan Suudi hükümetini eleştirmiş ve Riyad’ın kendi yargı sistemine güvenmediğini dile getirmişti. Türkiye’de ekonomik kriz derinleşirken ve zorlu seçim süreci yaklaşırken Erdoğan Ankara’nın bozuk diplomatik ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor” denildi.

YALNIZLIĞA KARŞI HAMLE YAPIYORLAR

Bu görüşmenin Ankara’nın Riyad yönetimi ile ilişkisini aylar boyunca düzeltmeye çalışmasının bir sonucu olduğuna dikkat çekilirken, Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesine insan hakları örgütlerinin tepkisinin olduğu da hatırlatıldı. Makalede, “Analistler ve diplomatlar, Türkiye’nin yeniden ilişki kurma çabalarının Türkiye’nin diplomatik olarak karşılaştığı yalnızlığa karşı olduğunu söylüyor” yorumu yapıldı.

Türkiye’nin birçok bölgede bir aktör olarak gündeme geldiğine dikkat çekilirken, Türkiye ekonomisinin 2021 yılının sonundan beri krizde olduğu hatırlatılarak, “Ankara, üzerindeki baskıyı azaltmak için uluslararası normalleşme hamleleri yapıyor” ifadesi kullanıldı.