Sıcaklar can aldı: 10 günde 1700 kişi
Fotoğraf: İHA

HABER MERKEZİ

Avrupa'da İspanya ve Portekiz başta olmak üzere sıcak hava dalgasına bağlı ölümler meydana gelmeye devam ediyor. Uluslararası basındaki haberlere göre, kıtanın birçok yerinde son birkaç gündür sıcaklıklar 40 derecenin üzerinde seyrediyor.

İspanya, Portekiz ve Fransa'da sıcaklık nedeniyle alarm durumları yükseltilirken, yetkililer halka uyarılarda bulunuyor.


İspanya Meteoroloji Ajansı’nca (AEMET) yayımlanan verilere göre, ülkede son 10 günde 678 kişi yaz sıcakları nedeniyle hayatını kaybetti. Portekiz'de 7-18 Temmuz'da 1065 kişi aynı nedenden yaşamını yitirdi. Böylece sadece iki Avrupa ülkesinde 10 günde 1700'den fazla kişi öldü.

Fransa'da ise dün Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki can kaybının aşırı sıcaklarla bağlantılı olabileceği ifade edildi.

Sıcaklığın ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığı İngiltere'de ise yakın zamanlarda serinlemek amacıyla suya giren 13 kişi hayatını kaybetti.

Sıcak hava dalgalarıyla birlikte artan yangınlar Avrupa’yı sarmış durumda. Geçtiğimiz salı günü Yunanistan’ın başkenti Atina’nın kuzeydoğusunda bulunan Penteli bölgesinde bir hastane ve dört yerleşim yeri yangınlar sebebiyle tahliye edildi. İtalya’da ise Çarşamba günü Toscana bölgesindeki Massarosa şehrinde binlerce kişi yangınlar sebebiyle tahliye edildi. Portekiz’de geçtiğimiz ay boyunca çıkan birçok yangın kontrol altına alındı. Ancak Çarşamba günü Vila Real bölgesindeki yangınla binlerce dönümlük arazi küle döndü. Fransa’nın Gironde bölgesinde ise en büyük yangınlar görülürken 19 bin 300 hektarlık alan yandı, 34 bin kişi tahliye edildi.

Nükleer tehlike

Ayrıca Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası nükleer santrallarda da büyük tehlike oluşturuyor. Belçika’da bulunan Doel 1 ve Doel 2 Nükleer Santrallarında soğutma suyunun yeteri kadar soğuk olmaması sebebiyle faaliyet kapasitesi yarıdan aşağı düşürüldü. İsviçre’de ise soğutma işlemi için soğutma kuleleri yerine suyunu Aare nehrinden alan ve bu sebeple nehrin suyunu 0,7 ile 1 derece arasında ısıtan Beznau Nükleer Santralı, su sıcaklığının 25 derecenin üzerine çıkmasıyla, balıklar başta olmak üzere biyoçeşitliliği korumak için santralların üretiminde düşüşe gitti.