Sıcaklar kasıp kavuruyor
Adana’da belediyenin kadın peyzaj işçileri zorlu mesailerini sürdürüyor. (Fotoğraf: DHA)

Haber Merkezi

Sıcak hava dalgası ülke genelinde etkili olurken, Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Köyceğiz ilçeleri 45,9 derece ile ülkenin en sıcak yerleri oldu. Bunları 45,7 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesi izledi.

15 Temmuz’da ülke genelinde ölçülen sıcaklıklara göre, ülkenin en sıcak yeri 45,9 derece ile Antalya‘nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlere göre, Antalya ve Muğla’yı 45,7 derece ile Şırnak‘ın Cizre ilçesi takip etti.

Sıcaklıklar Antalya’nın Manavgat ilçesinde 44,7 derece; Aksu ve Konyaaltı‘nda 44,3 derece; kent merkezinde ise 44,1 derece olarak ölçüldü.

Yüksek sıcaklıklar kent sakinlerinin yanı sıra tatilciler için de zor anlar yaşattı ve sahillerdeki yoğunluğun normalden az olduğu gözlemlendi.

YAŞLILARA DİKKAT

Sıcak hava dalgaları nedeniyle apartmanların üst katlarında oturanlara uyarıda bulunan İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, üst katlarda yaşayan yaşlı, çocuk, obez ve yatağa bağımlı kişilerin korunması gerektiğini ifade etti.

Kadıoğlu, "Kayıtlarda değişik zamanlarda kuvvetli sıcak hava dalgaları hep olmuştur. 2004'te Fransa'daki sıcak hava dalgasında 35 bin kişi öldü. Türkiye'de bu kayıtdışı bir afet olduğu için kaç kişi öldüğünü bilmiyoruz.Özellikle apartmanların üst katlarında, yaşlı, çocuklar, obezler, kronik hastalığı olanlar ve yatalaklarda ölümcül oluyor" dedi.

MARUZ KALMAYIN

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can ise 19-23 Temmuz'da sıcaklıkların pik yapacağı ve öğlen saatlerinde güneşe maruz kalınmaması gerektiği uyarısında bulundu.

REKORLAR BEKLENİYOR

Başta Avrupa olmak üzere birçok bölgeyi etkisi altına alan sıcaklıklara ilişkin Dünya Meteoroloji Örgütü’nde (WMO) önemli uyarı geldi. Açıklamada, yaşanan sıcak hava dalgası neticesinde bazı ülkelerde ulusal sıcaklık rekorlarının kırılabileceğini bildirdi.

Yoğun sıcak hava dalgalarının ABD'nin güneyini, Akdeniz'i, Kuzey Afrika'yı, Orta Doğu'yu ve bazı Asya ülkelerini etkisi altına aldığı, WMO'nun olası yeni sıcaklık rekorlarını inceleyeceği kaydedildi.