Son günlerde artan sıcaklık yurdun tümünü etkisi altına aldı. Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası 25-30 yıldır görülmeyen derecelere ulaştı. Yangınların sayısı da arttı

İstanbul'u etkisi altına alan Kuzey Afrika üzerin-I den gelen sıcak hava dalgasının, bugün de de-I vam ederek sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıkarak 38-39 dereceyi bulacağı bildirildi. İstanbul'da 25-30 yıldır hiç görülmeyen sıcaklık artışları sebebiyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli, hamile ve kronik hastalar bugün de idari izinli sayılıyor. Tüm yurdu etkisi altına alan sıcakların bugünden itibaren etkisini daha da artırması bekleniyor.

İstanbul'da tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki kamu hizmetinin devam edeceğini söyleyen İstanbul Valisi Muammer Güler, kentteki tüm sağlık kuruluşlarında gerekli önlemlerin alındığını ve sıcaktan rahatsız olan vatandaşların sağlık kuruluşlarında gerekli tedavilerinin yapılacağını dile getirdi. Güler, 2 gün boyunca elektrik ve su kesintisi yaşanmaması için koordinasyon yapıldığını da kaydetti.

Vali Muammer Güler, bugün özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında, yaşlıların, çocukların ve risk grubundaki hastaların dışarı çıkmamalarının tavsiye edildiğini de dile getirerek, vatandaşları uygun olmayan, kirli ve cankurtaran hizmetleri verilmeyen yerlerde denize girilmemesi gerektiği yönünde uyardı.

Orman yangınlarına da dikkati çeken Güler, piknik alanlarına giden kişilerin ateş yaktıklarının görüldüğünü ve o kişilerin piknik alanından ayrılırken mutlaka herhangi bir ateş bırakmayacak şekilde dikkatli olmalarının gerektiğini vurguladı.

81 SICAK ÇARPMA VAKASI
İstanbul'da hafta sonundan itibaren toplam 81 kişi sıcak çarpması nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. İstanbul'da haziran ayı itibariyle en yüksek sıcaklığın 28 Haziran 1982 tarihinde 39.2 derece kaydedildiği belirtilen meteoroloji açıklamasında ise, bu yıl rekorun aşılmasının beklendiği kaydedildi.

Sıcakların, su kaynaklarını tehdit ettiğini söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, "Önlemleri aldık, ama İstanbullular, uyarılarımıza dikkat ederek daha az su kullanırlarsa bir sorun yaşamayız. Ancak, bu aşırı sıcaklarda uzmanların verdiği birtakım bilgiler var. Ağır yiyeceklerden kaçınmak, bol sıvı tüketmek, hafif yiyecekler yemek, mecbur olmadıkça dışarıya çıkmamak gibi'' dedi. Çağdaş Kürkçü-Zülal Atagün

Sıcaklık daha da artacak
İZMİR:
Hava sıcaklığı bugün gölgede 41 derece olacak. Sıcaklık, iç kesimlerde bunun 1-2 derece üzerine çıkacak. Nem oranı yüzde 36 dolayında. MANİSA: Hava sıcaklığı gölgede 42 derece. Öğle saatlerinde güneş altında ısının 50 dereceyi gösterdiği Saruhanlı ilçesinde, en sıcak yer ilçe merkezi olarak belirlendi. Akhisar, Kırkağaç ve Gölmarmara ilçelerinde de sıcaklık 45 ile 48 derece arasında.

BURSA: Son günlerde önemli artışlar yaşanan sıcaklık önümüzdeki günlerde de sürecek. ÇANAKKALE: Çanakkale-İzmir karayolunda meydana gelen kazada, bir yolcu minibüsü aşırı sıcak nedeniyle eriyen asfaltta kayarak devrildi. Kazada 3 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. MUĞLA: 3 gündür etkili olan aşırı sıcaktan etkilenen yaşlılar ve çocuklar hastanelerde yoğunluğa neden oldu. Mehmet Çiçek

Yangına dikkat
ÜLKE
genelinde giderek artan sıcaklıklar, orman yangınlarını da artırdı, yurdun çeşitli kesimlerinde meydana gelen yangınları önlemek amacıyla yetkililer uyarılarda bulundu. İSTANBUL: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, piknik yapanları, 'ateş yakmamaları' konusunda uyardı. Topbaş, piknik yapan İstanbullular'dan, piknik alanlarında daha dikkatli olmalarını, ateş yakıp barbekü tarzında piknik yapmamalarını istedi. ANTALYA: Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bölgenin Kuzey Afrika üzerinden gelen ve Basra alçak basınç merkezinin eddsi altında olduğu, rüzgârın hafta başından itibaren genellikle kuzey yönden eseceği, hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerinde, nem oranının ise daha düşük seviyelerde seyredeceği bildirildi. Antalya ve ilçelerinde gün içinde 35 yangın çıktı. Yangınlarda, 250'nin üzerinde küçükbaş hayvan telef oldu. Özlem Zorcan