Meteoroloji verileri bayramda ülkenin adeta kavrulacağına işaret ediyor. Özellikle İstanbul ve Ankara’da sıcaklığın pik yapacağını kaydeden uzmanlar, 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması konusunda uyarıyor.

Sıcaklık pik yapacak

HABER MERKEZİ

Bayramda ülke adeta kavrulacak. Meteoroloji'nin verilerine göre ülkenin büyük bölümünde kavurucu sıcaklar hâkim olacak. Ülke genelinde sıcaklığın 40 dereceyi geçeceğini söyleyen uzmanlar, “İstanbul ve Ankara’da sıcaklık pik yapacak” diyerek uyardı.

Ülke genelinde sıcaklıkların artacağını söyleyen Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi göreceğini dile getirdi.


Dr. Özdemir, ülkenin Basra alçak basıncının etkisi altında olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Yaz aylarında etkisini gösteren bu alçak basınç, sıcaklıkları ve buharlaşmayı artırıyor. Bu nedenle İstanbul’da nem oranı yüzde 90 civarında. Termometreler 34-35 dereceyi gösterirken, nem nedeniyle hissedilen sıcaklık 40 dereceye kadar çıkacak.”

Bayramda mecbur kalınmadıkça sokağa çıkılmaması uyarısında bulunan Dr. Özdemir, “İç Anadolu Bölgesi’nde hissedilen sıcaklık 43’e kadar çıkabilir. Astım, kalp gibi kronik hastalığı olanlar, çok dikkatli olsun. İhtiyaçlarını sabah saatlerinde ya da 17.00’den sonra halletmeye çalışsınlar.”

GÜNEŞ ÇARPMASINA KARŞI ÖNLEM ALIN

Güneş çarpması olabileceğine dikkat çeken Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Öztora, özellikle yaşlı ve çocukların artan sıcaklıklardan korunması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Öztora, uyarıları şöyle sıraladı:

• 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmamalı.

• Açık renkli giysiler tercih edilmeli, çünkü güneş ışığını yansıtacak. Pamuklu giysiler cildimizin daha rahat hava almasını sağlayacak.

• Güneş kremi tercih ederken yüksek koruma faktörlü olan ürünler seçilmeli.

• Koruyuculuk faktörü 15, 20, 30 diye başlar ama 50'lere, hatta daha ileriye kadar gidebilir. 30 ila 50 koruma faktörü arasındaki bir güneş kremi kullanmak bizi etkili olarak koruyacak.

• Bol bol sıvı alınmalı.

***

Beslenmede nelere dikkat etmeli?

Beslenmenin de sıcak hava koşullarına uygun hale getirilebileceğini anlatan Prof. Dr. Öztora, şunları kaydetti:

“Hafif şeyler yemek, alkollü içeceklerden uzak durmak önemli. Çok ağır, yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. Araçlarımıza dikkat etmeliyiz. Araca biner binmez çalıştırıp gitmeyi düşünmeyelim. Önce biraz havalansın. Çünkü araç içleri dakikalar içerisinde çok yüksek sıcaklıklara ulaşabiliyor. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar ve evcil hayvanlar aracın içerisinde kesinlikle bırakılmamalı. Camı açık bıraksak bile araçların içi kısa sürede oldukça yüksek sıcaklık seviyelerine ulaşabiliyor.”