Şiddet çocuklara da bulaştı

Hüseyin Şimşek

İktidarın göreve geldiği günden bu yana bireysel silahlanmanın önünü açan, başta Konya olmak üzere çok sayıda bölgeden, “internet üzerinden silah satışına” göz yuman, ruhsatlı tabancalar için mermi hakkını beş katı artıran politikası sonucu silahlı saldırılarda patlama yaşanıyor. Silahlı saldırıların failleri arasında 18 yaşın altında olanların sayısı da artıyor.

Son 48 saat içerisinde yurt genelinde çok sayıda silahlı saldırı olayı yaşandı. En küçükleri 17 yaşında olan beş ayrı saldırgan, Manisa, Kocaeli, Osmaniye, İstanbul ve İzmir’de aralarında husumeti bulunduğu öne sürülen kişileri katletti.

BİREYSEL SİLAHLANMA

Mafyanın hesaplaşma saldırıları, her gün birden fazla yaşanan kadın cinayetleri, 18 yaşının altındaki çocukların bile ağır silahlarla karıştığı saldırı olayları, bireysel silahlanmanın geldiği noktayı da gözler önüne seriyor.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı'nın yayımladığı son rapora göre, silah bulundurma ruhsatı için 2019'da 13 bin 206 başvuru yapılırken 2020'de bu sayı yüzde 34 artarak 17 bin 751 oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kaleme alınan rapora göre ise son 10 yılı kapsayan istatistiklerde, ateşli silahlarla işlenen suç sayısı 25 bin 547, ruhsatsız ateşli silahla işlenen suç sayısının ise 159 bin 123’e ulaştı.


Umut Vakfı’nın son olarak 2020 yılında kaleme aldığı rapora göre de 3 bin 682 şiddet olayının yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kaybolan on binlerce silahla ilgili henüz somut bir adım atılmadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, imzaladığı genelge ile ruhsatlı silahlar için mermi hakkını beş katı artırdı. 1953 yılında yılında Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun, 2002 yılına kadar 16 kez değiştirildi. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana ise aynı kanun, tam 19 kez değiştirildi.

Geçen yıl Eylül ayında "Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik"te de önemli değişiklikler yapıldı. Yeni yönetmelikle Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşların en üst yöneticilerine silah ruhsatı verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanı, üyeleri ve bu görevde bulunmuş olan kişiler ile büyükşehir belediyesi genel sekreteri, il özel idaresi genel sekreteri ve yine bu görevde bulunmuş olanlar da silah taşıyabilme hakkına kavuştu. Öte yandan yönetmelikte, demirbaş tabanca verilmesine ilişkin olan bölümde yer alan "subay", "astsubay" ve "uzman jandarma çavuşlar" ibaresine, "uzman erbaş" da eklendi.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre 2020’de Cumhuriyet başsavcılıklarında yürütülen soruşturmaların 54 bini Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet suçlamasıyla yürütüldü.

2500 ÇOCUĞA SORUŞTURMA

2020’de Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefetten hakkında soruşturma açılan kişi sayısı, 2 bin 561’i çocuk olmak üzere toplamda 35 bin 581 oldu. Bu kişilerin 752’si 12-15 yaş, bin 809 kişi ise 15-18 yaş aralığındaki vatandaşlardan oluştu.