İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları nedeniyle 61 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Tüm çağrılara kulak tıkayan Netanyahu hükümetine tepkiler gelmeye devam ederken BM, saldırılar nedeniyle yerinden edilen kişi sayısının 52 bini geçtiğini açıkladı.

Şiddet evlerinden etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da ramazan ayında ibadet edenlere saldırması ve Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerini evlerinden zorla çıkarma planıyla birlikte bölgede tırmanan gerginlik, 10 Mayıs’ta başlayan hava saldırılarının ardından her geçen gün tırmanarak devam ediyor.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in 10 Mayıs’tan bu yana düzenlediği saldırıların yol açtığı kayıplara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, son saldırılarla Gazze’de 61’i çocuk, 213 Filistinlinin hayatını kaybettiği, yaralı sayısının da 1442’ye yükseldiği ifade edildi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki insani duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Laerke, “Yerinden edilenlerin sayısının 52 binden fazla olduğundan emin olduğumu söyleyebilirim. Bu, aldığım son rakamlar.” dedi. Laerke, Gazze Şeridi’nde BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına ait 58 okulun 47 bin yerinden edilmiş Filistinliye sığınak olduğunu kaydetti.

ABD YINE SALDIRILARI DURDURUN DEMEDİ

İsrail’in saldırılarını kınamaktan kaçınan ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile dün, telefon görüşmesi yaptı. Joe Biden, İsrail ve Filistinliler arasında ateşkesi desteklediğini söyledi. Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ABD’nin Mısır ve diğer ortaklarla ateşkes ile ilgili olarak görüşmeleri sürdürdüğü belirtildi. İki liderin Hamas ve diğer gruplara yönelik askeri operasyonları da değerlendirdiği ifade edildi. Görüşmede, Netanyahu ve Biden’ın yakın temasta kalmaları konusunda mutabık kalındığı da vurgulandı. Öte yandan ABD, BM Güvenlik Konseyi’nin “İsrail’e askeri operasyonları durdurması çağrısı yapan” bir bildirinin yayımlanmasını üçüncü kez engelledi.

SAĞCI BAŞBAKANDAN GERİ ADIM GELDİ

Avusturya’da İsrail ile dayanışma amacıyla devlet binalarına çekilen İsrail bayrakları yoğun tepkiler üzerine kaldırıldı. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı binalarında yer verilen İsrail bayrakları, bugün herhangi bir açıklama yapılmadan indirildi. Avusturya’da ve dünyada çok sayıda akademisyen, sanatçı, hak örgütü sağcı Başbakan Sebastian Kurz’un, İsrail bayrağını Başbakanlık binasına çekerek bölgede savaşan taraflardan birine açık destek vermesine, anayasanın tarafsızlık ilkesine ters düştüğü gerekçesiyle tepki göstermişti. Başbakan Kurz, Twitter’dan 14 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, İsrail ile dayanışma amacıyla bu ülkenin bayrağının Başbakanlık binasına çekildiğini duyurmuştu.

VİRÜSE VE BOMBALARA KARŞI YAŞAM SAVAŞI

Filistin’de siviller bir yandan saldırılara karşı hayatta kalmaya çalışırken diğer yandan salgınla mücadele ediyor. Filistin’de Sağlık Bakanı Yardımcısı Yousef Abu al-Rish, bakanlığa yapılan saldırılar nedeniyle bazı tıbbi personelin yaralandığı ve bazılarının durumunun ise ağır olduğunu söyledi. Açıklamada, İsrail’in saldırıları nedeniyle Gazze’deki tek koronavirüs test laboratuvarının kullanılamadığı ve test yapılamadığı belirtildi. Gazze’de bulunan Al-Rimal koronavirüs test kliniği, İsrail’in düzenlediği hava saldırıları nedeniyle kullanılamıyor. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, klinikle birlikte bölgedeki Sağlık Bakanlığı ve Katar Kızılayı’nın bulunduğu binanın da saldırılar nedeniyle çalışamaz durumda olduğunun altı çizildi.

***

Batı Şeria’da gençler toprakları için direnişte

Filistinliler, Batı Şeria’nın Ramallah, Cenin, El Halil ve Beytullahim kentlerinin çevresindeki İsrail kontrol noktaları yakınlarında Gazze Şeridi’ne dayanışma eylemleri düzenledi. İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı’nda toplanmak isteyen Filistinli gençlere plastik mermi ve ses bombalarıyla saldırdı. Müdahalede ses bombası ve plastik mermi kullanıldı, TOMA kullanılarak tazyikli pis su sıkıldı. Bir kişiyi plastik mermiyle yaralayan polisler, 3 kişiyi gözaltına aldı, 13 kişi yaralandı. Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin müdahalesinde 5 Filistinlinin gerçek mermi, 5 Filistinlinin de plastik mermi ile vurularak, 3 Filistinlin de darp başta olmak üzere çeşitli şekillerde yaralandığı belirtildi.

***

Saldırıların durması için halk greve gitti

Öte yandan halk, saldırıların durması için hayatın her alanında mücadele etmeye devam ediyor. Filistinliler İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarını protesto için genel greve gitti. Genel greve hem İsrail yurttaşı Filistinliler hem de Filistin topraklarında yaşayanlar katıldı. Filistin’de genel grev kapsamında okullar ve bazı kamu kuruluşlarının yanı sıra dükkanlar da kapatıldı. İsrailli sosyalistler de saldırıların greve destek vererek, Filistinlilerin yanında oldu.