Aralarında Mehmet Metiner, Murathan Mungan ve Muhsin Kızılkaya'nında bulunduğ u 46 yazar ve sanatçı kaleme aldıkları, ''Kamuoyuna Çağrı'' adlı bildiri ile şiddetin kayıtsız ve koşulsuz bir biçimde sona erdirilmesi çağrısı yaptı. Aydınlar, Aksi takdirde...

Aralarında Mehmet Metiner, Murathan Mungan ve Muhsin Kızılkaya'nında bulunduğ u 46 yazar ve sanatçı kaleme aldıkları, ''Kamuoyuna Çağrı'' adlı bildiri ile şiddetin kayıtsız ve koşulsuz bir biçimde sona erdirilmesi çağrısı yaptı. Aydınlar, Aksi takdirde bu tarihsel demokratik açılım siyasetinin karşılık bulamadan sona ermesi hepimize kaybettirecektir dedi.

Fındıkzade'de bulunan Kaya Otel'de düzenlenen basın toplantısına Eyyüp Demir, Hasan Kaya, Mehmet Metiner, Murat Batgi, Ömer Leventoğlu ve yurtdışında yaşayan müzisyen Diyar katıldı.

TARİHSEL AŞAMA
Eyyüp Demir ve (gazetemiz yazarlarından) Ömer Leventoğlu tarafından kaleme alındığı öğrenilen bildiriyi müzisyen Diyar okudu. Aralarında Murathan Mungan, Muhsin Kızılkaya, Şeyhmus Diken, Gülten Kaya, Ferhat Tunç, Mahsun Kırmızıgül, Sedat Yurttaş ve Servet Kocakaya'nın da bulunduğu 46 aydın ve sanatçı tarafından imzalanan bildiride Türkiye'nin demokrasi deneyiminin çok önemli bir tarihsel aşamadan geçtiği ifade edilerek şöyle denildi; ''Başbakan Erdoğan'ın Ankara ve Diyarbakı r'da Kürt sorununa dönük verdiği mesajlar toplumun her kesiminde çözüm doğrultusundaki umutlardı yeşertti. Sorunun açıklıkla ve cesaretle tanımlanması, bu konuda geçmişte hatalar yapılmış olabileceğ inin kabul edilmesi önemli ve değerlidir. Ortaya konan iradenin gerisinde ne kadar kapsamlı ve somut bir program olduğu sorulabilir fakat bundan da önemlisi. barış ve demokrasi yönündeki bu iradenin ortaya çıkmış olmasıdır. Bunu kendi başına önemsiyor ve destekliyoruz.''

‘CANIN AZİZLİĞİ’
Açıklamada, ''Bu irade canın azizliğini ortaya koyduğ u için önemlidir. Kararlılık ve cesaretle atılacak her adım, toplumun kucaklaşması, şiddete karşı ortak değerleri ortaya çıkarması için güç ve eneji kaynağıdır. Şiddetin yeniden tırmandırılması hepimize kaybettirecektir. Biz şiddetin kayıtsız ve koşulsuz bir biçimde sona erdirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Aksi takdirde bu tarihsel demokratik açılım siyasetinin karşılık bulamadan sona ermesi hepimize kaybettirecektir. Bu nedenle tüm toplumsal kesimleri duyarlı olmaya çağırıyoruz'' ifadelerine yer verildi.

Din adamları da barış dedi
BİR barış çağrısı da Kürt din adamları ndan. Bir grup din adamı Makine Mühendisleri Odası'nda yaptıkları basın açıklamasıyla, halkların kardeşliği çağrısı yaptılar. Birçok Kürt din adamının katıldığı basın açıklamasında, ''Başbakan'ı n Diyarbakır'a yapmış olduğu ziyaret ve sorunun ismini koyması bizleri umutlandırmıştır. Hükümetin bu olumlu yaklaşımına karşılık olarak KongraGel'in bir aylık ateşkes ilan etmesini sürecin önünü açacak bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ve gelişen böylesi önemli bir süreçte atılan bu adımları n gelişmeleri hızlandıracağı umudunu taşımaktayız'' ifadeleri kullanıldı. Fahri İmam M.Sıddık Gülmez,''Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını, operasyonların durdurulmasını, siyasi genel affın çıkarılmasını ve Kürt kimliğinin ve kültürünün anayasal güvenceye kavuşturulmasını talep ediyoruz'' şeklinde konuştu. Gülmez sözünü Selahattini Eyyubi'nin''Savaşıp durmaktayı z bu topraklarda, bir gün toprakla toprak olduğumuzda kim kiminle savaşacak toprağımızda'' sözleriyle bitirdi.