Şiddet söylemleri sokağa yansıyor

NURCAN GÖKDEMİR nurcangokdemir@birgun.net

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer AKP’lilerin muhalefete yönelik “nefret” söylemleri içeren seçim propagandaları sokağa, hemen hemen her gün “saldırı” olarak yansıyor. Son bir ayda özellikle HDP’lilere yönelik 70’e yakın saldırı yaşandığı tahmin ediliyor. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) derlemelerine de yansıyan, seçim güvenliğini, eşit yarış ilkesini temelinden sarsan, zaman zaman devletin de bizzat müdahil olduğu son bir ayda yaşanan saldırılar ve engellemelerden bazıları özetle şöyle:

» 21 Nisan: Konya Seydişehir HDP İl Örgütü Eşbaşkanı Nurhal Erkal ve milletvekili adayı Sami Acar ile 2 öğrenci gözaltına alındı.
» 24 Nisan:Valilik, Demirtaş’ın Erzincan mitingine, ertesi gün Ahmet Davutoğlu’nun mitingi olduğu gerekçesiyle izin vermedi.
» 25 Nisan: İstanbul Esenyalı HDP seçim bürosuna taşlı, Küçükçekmece’de silahlı saldırı düzenledi.
» 29 Nisan: Uşak’ta HDP’nin seçim standına saldıranlar üç kişiyi darp etti.
» 30 Nisan: Van’da HDP seçim bürosuna asılan bez afiş valilik kararıyla kaldırıldı.
» Manisa Akhisar’da Birleşik Haziran Hareketi’ne ait afiş ve bildirilerin dağıtılması yasaklandı.

AKP’LİLER SALDIRDI
» 2 Mayıs:İstanbul Kocamustafapaşa’da Haziran Hareketi’nin standı AKP’lilerin saldırısına uğradı. 4 kişi yaralanırken, 12 Haziran üyesi gözaltına alındı.
»Bilecik’te internet üzerinde yapılan duyuruyla aşırı sağcı bir grup HDP önünde toplandı. Polisin engellemediği binayı basmak isteyen grup, HDP bayraklarını indirdikten sonra dağıldı.
» 3 Mayıs: Rize Fındıklı’da “Türkçülük Günü” yürüyüşü düzenleyen Ülkü Ocakları üyeleri HDP’nin seçim bürosuna iki kez saldırdı.
» 4 Mayıs: Isparta’da HDP’li bir gruba saldırıda bir kişi yaralandı.

POLİS YARALADI
» 5 Mayıs:Siirt Pervari’de HDP’nin seçim bürosunda “Öcalan posteri bulunduğu” gerekçesiyle 6 kişi gözaltına aldı. Aydın’da HDP afişleri asan 2 kişi gözaltına alındı.
» 6 Mayıs: Erzurum’da bir grup, HDP’ye ait bayrakları indirerek Kürt öğrencilerin evini taşladı.
» 8 Mayıs: Kuzey Kıbrıs’ta seçimlerde müşahit olarak görevlendirilen 250 kişiden HDPliler “belgelerinde YSK mührü bulunmadığı” gerekçesiyle elçiliğe alınmadı. YSK mühre gerek olmadığını bildirdi. Erzurum’da CHP’nin stant açmasına belediye izin vermedi. Adana’da HDP’li 2 kişi bıçakla yaralandı. Antalya Alanya’da HDP’li kadınlar, ‘’Ya Sev Ya Terket’’ sloganları atan 50 kişilik bir grubun saldırısına uğradı.
» 9 Mayıs: Bolu’da seçim bayrağı asmak isteyen HDP’liler saldırıya uğradı. Ertesi gün İl Eş Başkanı Özgür Günaydın’ın da arasında olduğu 12 kişiyi gözaltına alındı.
» Antalya’da CHP Muratpaşa İlçe Örgütü Kadın Kolları üyeleri darp edildi.
İstanbul’un Kuzguncuk’ta seçim çalışması yapan kadınlar aşırı sağcı bir grubun saldırısına uğradı.

BÜRO KUNDAKLANDI
» 10 Mayıs: İstanbul Kadıköy’de HDP seçim bürosu kundaklandı.
» 11 Mayıs: Mersin Silifke’de HDP’lilere saldıran bir grup bir kişiyi ağır yaraladı.
»12 Mayıs: Gaziantep Üniversitesi’nde HDP için seçim çalışması yapan öğrencilere bir grubun saldırması sonucu 4 öğrenci yaralandı.
» 14 Mayıs:Çanakkale’de stant kuran HDP’lilere bir grup saldırdı. 4 kişinin yaralandığı saldırıya karşılık verilmesi üzerine çıkan çatışmaya müdahale eden polis, 6 HDP’liyi gözaltına aldı. Kırşehir’de miting düzenleyen HDP EŞ Genel Başkanı Demirtaş’ı dinlemeye giden gruplar, 200 kişilik bir grubun saldırısına uğradı.
» 15 Mayıs:Tekirdağ Saray’da HDP seçim bürosu 150 kişi tarafından kuşatıldı. 80 kişinin mahsur kaldığı binaya taş ve şişelerin atılması üzerine olayları izleyen polis mahsur kalanları önce binadan sonra da ilçeden çıkardı. Antalya Gazipaşa’da HDP taraftarları 50 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Üç kişinin yaralandığı olayda, HDP milletvekili adayı Aysel İbili ile HDP Alanya İlçe Örgütü Eşbaşkanı İsmail İşli de darp edildi. İstanbul Gazi Mahallesi’nde camiden çıkan iki kişi, HDP üyelerine silahla saldırdı.