Aktütün saldırısının şoku daha atlatılamadan önceki gün Diyarbakır’dan bir saldırı haberi geldi. Polis servis aracına ateş açılması sonucu 4’ü polis 5 kişi yaşamını yitirdi. Saldırganlardan…

Geçen cuma günü Aktütün sınır karakoluna yapılan baskının yankıları daha dinmemişken önceki gün de Diyarbakır"da 4"ü polis 5 kişinin yaşamın yitirmesine yol açan bir saldırı daha gerçekleşti. Polis servis aracına yapılan saldırıda yaşamını yitiren 4 polis ve bir teknisyen için Diyarbakır"da tören yapıldı.

Polis memurları Ahmet Kılıçarslan, Adem Seyfioğlu, Ramazan Tavşancı, Duran Karaboğaş ve teknik şoför yardımcısı Vedat Ulu"nun cenazesi dün sabah hastane morgundan alınarak, cenaze töreninin düzenleneceği Ali Gaffar Polis Meslek Yüksekokuluna getirildi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu"nun katıldığı törende konuşan Bakan Atalay, “Terörün nerede ortaya çıkacağı ve kimi vuracağı belli olmuyor. Terörle mücadele dünyanın en önemli meselelerinden biridir. Biz Türkiye olarak bu mücadeleyi planlı ve kararlı olarak sürdürüyoruz. Türkiye"yi kardeş kavgası içine sokmak istiyorlar. Biz bu konuda ciddi planlı mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Ama vatandaşlarımızla terörü çok iyi ayırmalıyız. Vatandaşlarımız bu terör ve teröristlerle mücadele konusunda daha kararlı bir tutum içinde olmalı ve bize yardımcı olmalı” dedi. Törenin ardından Duran Karaboğaş ile Adem Seyfioğlu’nun cenazesi Kahramanmaraş’a, Ahmet Kılıçarslan’ın cenazesi Yozgat’a, Ramazan Tavşancı’nın cenazesi İstanbul’a gönderildi. Teknisyen Vedat Ulu’nun cenazesi de Diyarbakır’ın Geyiktepe köyüne uğurlandı.

 

KÜRTÇE AĞITLAR YAKILDI

Vedat Ulu"nun cenazesi, doğum yeri olan Diyarbakır"ın Geyiktepe köyünde toprağa verildi. Ulu, köy meydanında Diyarbakır İl Müftüsü Ali Melek"in kıldırdığı cenaze namazının ardından, köy mezarlığında toprağa verildi. Cenaze törenine, Ulu"nun ailesi, yakınları, Bakan Eker, AKP Diyarbakır milletvekilleri, askeri yetkililer ile çok sayıda vatandaş katıldı. Ulu"nun yakınları cenaze töreninde Kürtçe ağıtlar yaktı, fenalık geçirenlere sağlık görevlileri müdahale etti.

 

ÜÇ SALDIRGAN YAKALANDI

Saldırının ardından başlatılan soruşturma çok yönlü olarak sürüyor. Olayı gerçekleştiriği belirtilen 4 kişiden üçü yakalandı. Zanlıların sorgusu sürüyor. Olay yerinde, saldırıda kullanılan 2 kalaşnikof marka tüfek bulunurken, silahların üzerinde yapılan parmak izi araştırması sonucunda saldırganlardan birinin kimliği belirlendi. Kimliği belirlenen kişinin 1998 yılında PKK’ye katıldığı ve bu saldırıyı gerçekleştirmek üzere kamptan Diyarbakır’a geldiği öne sürüldü. Öte yandan, olayın ardından gözaltına alınan 30 kişiden 10’u serbest bırakıldı.

 

***

Diyarbakır’da OHAL önlemleri

SİlahlI saldırının ardından kentte alınan olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti. “Esmer” olduğu için gözaltına alındığını ve işkenceye maruz kaldığını iddia eden Enver Bayram İHD Diyarbakır Şubesine başvuruda bulundu. Aziziye, Gündoğdu ve Cumhuriyet mahallerinde ise 30 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Polisin şüphelileri yakalamak için kentte uyguladığı önlemler OHAL dönemini hatırlattı. Yapılan operasyonlar çerçevesinde polise sınırsız arama yetkisi verildi. Aziziye ve Cumhuriyet mahallesinde Özel Harekat Timlerinin sabaha kadar buradaki evleri didik didik aradığı ve 30’u aşkın kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Kentin giriş ve çıkışlarını da kontrol altına alan polisler kentte giren ve çıkan bütün araçları tek tek kontrol etti. Şüpheli kişi ve araçlar üzerinde arama yapılırken, Silvan ve Ergani istikametine uzanan yollar da tutuldu.

 

‘ESMER" DİYE GÖZALTINA ALINDI

Saldırının ardından gece saat 03.00 civarında Kayapınar İlçesi"nin Huzurevleri Mahallesi"nde oturan ailelerin evlerinin kapıları kırılarak evleri basıldı. "Esmer" olduğu için şüpheli diye gözaltına alınan Enver Bayram adlı kişi, gözaltına alındığı sırada şiddette maruz kaldığını iddia etti. Yüzünde ve vücudunun morluklar oluşan Bayram, "Sırf esmerim diye "şüphelisin" demelerine güldüm. Ancak polisler "Bizim beş arkadaşımız öldürüldü, sen nasıl gülersin" diyerek beni dövmeye başladılar" dedi. İlk etapta Toplu Konut Polis Karakolu"na götürüldüğünü ve burada polisin kaba dayağına maruz kaldığını iddia eden Bayram, "Daha sonra bizi Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü"ne götürdüler. Bizi arabadan indirdiklerinde tekrardan dövmeye başladılar. O sırada bayıldım ve kendimi görmedim. Kendime geldiğimde bizi teşhis odasına götürdüler" dedi. Bayram, ev baskını sırasında da polisin hakaret ve şiddetine maruz kaldığını belirterek İHD Diyarbakır Şubesi"ne başvurdu.

 

ERBEY: SAĞDUYULU OLMAMIZ LAZIM

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey de saldırı sonrasında sağduyu çağrısı yaptı.  Öte yandan DTP’nin operasyonlara karşı  Diyarbakır’ın Lice ilçesinde düzenlemeyi planladığı canlı kalkan yürüyüşü saldırı nedeniyle ertelendi. Konuya ilişkin DTP Diyarbakır İl Binası önünde bir açıklama yapıldı. Açıklamada saldırının ardından ortamın terörize edildiği vurgulandı. Deniz Gördük Diyarbakır

 

***

NYT: Saldırılar Erdoğan üzerindeki baskıyı artırıyor

SInIr ötesi operasyonlara ilişkin yetkiyi bir yıl daha uzatan tezkerenin Meclis’te kabul edilmesi yurt dışında da yankı buldu. New York Times (NYT) gazetesi, tezkerenin onaylanmasının, daha çok sınır ötesi operasyonun yapılması için kapıyı açık tuttuğunu belirtirken Diyarbakır’daki saldırı için “Asilere karşı harekete geçmesi için Erdoğan üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor” diye yazdı

NYT’ın Türkiye muhabiri Sabrina Tavernise imzalı haberinde, tezkereye verilen büyük desteğe dikkat çekilerek, onay ile birlikte Kuzey Irak’ta daha çok operasyon yapılmasına kapının aralandığı belirtildi. Tezkerenin onaylanmasının yeni saldırılara denk düştüğüne işaret eden gazete, Aktütün saldırısının ardından Diyarbakır’daki saldırıya dikkat çekti.

Haberde, “NATO üyesi Türkiye, 1980 yıllarından bu yana Güneydoğu bölgesinde Kürt ayrılıkçıları ile mücadele ediyor ancak sorun son yıllarda önemli ölçüde azaldı. Geçen yıl bir sınır karakoluna yönelik saldırı Türkiye ile Irak arasında siyasi bir çatışmayı tetiklemiş, Türkiye de hava operasyonları ve kısa süreli bir kara operasyonu gerçekleşmişti” denildi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in Türkiye’nin tezkere çerçevesinde 29 hava operasyonu ile kara operasyonları yaptığını söylediğine dikkat çeken gazete, “Türkiye, Irak’ın asileri durdurmak için yeterince çaba göstermediğini savunuyor” dedi.

Başbakan’ın operasyonların süreceğini belirtirken sorunun “siyasi, diplomatik, ekonomik, psikolojik, sosyolojik boyutu var” dediğine dikkat çekilen haberde AKP’nin yerel seçimlerde Güneydoğu’yu kazanmak istediği kaydedildi. NYT, Diyarbakır’daki saldırının “Asilere karşı harekete geçmesi için Erdoğan üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor” diye yazdı.