TİHEK Başkanı Arslan, Meclis’te skandal sözler kullandı. Arslan, şiddet uygulayan erkeğin onurunun korunmasını savundu. Erken evliliği savunan Arslan AYM’nin zinayı suç olarak görmemesini eleştirdi.

Şiddet uygulayan erkeğe sahip çıktı

Mustafa BİLDİRCİN

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın “Kadına şiddetteki artış tolere edilebilir” açıklamasının ardından bir skandal konuşma da Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan’dan geldi. Boşanma sayısının yüksekliğini, 2018 yılında yaptığı bir konuşmada, “Terör” olarak değenlendiren TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, gerici söylemlerini TBMM'de de sürdürdü. TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırması Komisyonu’nda sunum yapan Arslan, erken evlilik, zina, helal beslenme, boşanma konularında açıklamalarda bulundu.

SAPKIN İLİŞKİLER

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırması Komisyonu’nun önceki gün gerçekleştirilen toplantısında TİHEK Başkanı Süleyman Arslan konuştu. Evlilik oranlarının azaldığını, boşanma ve nikâhsız beraberliklerin ise arttığını dile getiren Arslan, “İnsan fıtratına aykırı sapkın ilişkilerin belli çevreler tarafından kasıtlı şekilde meşrulaştırılmaya çalışılması, aile kurumuna yönelik ana tehditler arasında yer almaktadır” dedi. Arslan, evlilik dışı ilişkilerin yaşandığı hallerde kadının, “Çok daha fazla riske açık hale getirdiğini” ifade etti.

Arslan, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un kadın cinayetlerini artırdığını öne sürerek, “Kanuna, ailenin mutluluğunu sağlamaya elverişli yeni maddeler eklenerek ve düzeltmeler yapılarak bu eksiklik giderilmelidir” yorumunu yaptı. Arslan’ın, beslenme alışkanlıkları ile şiddet davranışlarının oluşması arasında kurduğu bağ da dikkat çekti. Arslan yenilen gıdaların şiddet davranışlarının oluşmasında etkisi olduğunu savundu.

Şiddet uygulayan erkeğin de korunması gerektiğini ifade eden Arslan “Yalnızca şiddete uğrayan kişinin değil şiddet uygulayan kişinin onuru da gözetilmeli, şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları da insan onuruna yaraşır şekilde yerine getirilmeli. Özellikle nikâhlı eşlerin uzaklaştırılmasına dair kararlarda eşe uygun barınma imkânları sağlanmalıdır” dedi.

SKANDAL SÖZLER

Gençlerin cinsellik hakkı savunulurken “Dini hassasiyetleri olan gençlerin” gözetilmesi gerektiğini söyleyen Arslan, şunları kaydetti: “15 yaşında nikâhsız cinsel ilişkiler yasal iken nikâhlı birlikteliklerin suç olması insan hakları ve eşitlik ilkesine aykırıdır. İnanç ve medeni hal temelli ayrımcılıktır. Erken yaştaki evlilik ile zorla evlilik birbirinden farklıdır. Bu nedenle erken yaşta evlilik tanımlanmalı ve hangi yaş aralığını kapsadığı belirtilmelidir. Anayasa Mahkemesi zinayı suç olmaktan çıkarmamıştır. TBMM yasama görevini ihmal etmektedir.”

CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu, Arslan’ın sunumunu, “Feci” olarak değerlendirdi. Sunumda, kadına yönelik şiddetin nasıl önleneceği yerine erkek şiddetinin nasıl arttığından bahsedildiğini dile getiren Bankoğlu, Arslan’ı istifaya çağırdı.