AKP hükümetinin sağlıkta şiddeti önleme iddiası ile hazırladığı yasadan şiddeti önleyecek hiçbir tedbir çıkmazken, yasada hekimleri ve meslek örgütlerini cezalandırıcı düzenlemelere yer verildi

Şiddete önlem değil hekime ceza çıktı

BirGün/Ankara

Kamu görevinden çıkartılan veya güvenlik soruşturması gerekçesi ile atamaları yapılmayan devlet hizmeti yükümlüsü hekimlerin 450 gün mesleklerini yapmalarını engelleyen, TTB’nin yetkilerini sınırlayan, güvenlik soruşturmasını geçemeyen hekimlerin eğitim hakkını ellerinden alan, şiddeti önleme iddiasına karşın şiddeti önlemeye yönelik hiçbir tedbir içermeyen Sağlıkla İlgili Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.

Büyük tartışmalara yol açan yasa ile ilgili TTB Merkez Konseyi, “Torba Yasa ne getiriyor, ne götürüyor?” başlıklı bir çalışma yaptı.

TTB’nin çalışmasına göre yasa ile sağlık alanına ilişkin yapılan yeni düzenlemeler ve uygulamadan kaldırılanlar özetle şöyle:

450 gün çalışamayacaklar
Kamu görevinden çıkartılan veya güvenlik soruşturması sebebiyle kamu görevine başlatılmayan yeni mezun hekimlerden mecburi hizmete tabi olanlar, çıkarılma veya kamu görevine alınmama tarihinden itibaren 450 gün süreyle mesleklerini yapamayacak.

Tıpta uzmanlık için eğitim sürerken mesleğini de yapma zorunluluğu bulunması nedeniyle 450 gün bekletilecek hekimler bu sürede uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimi de yapamayacak.

Sağlıkta şiddet önlenmiyor
Sağlıkta yaşanan şiddeti önleyici bir düzenleme yapılmadı. Sadece şüphelilerin karakoldan salıverilmesi önlenerek Cumhuriyet savcılığına sevk zorunluluğu getirildi. Bu suçların soruşturmasında, mağdur veya tanık olan sağlık personelinin ifadeleri de iş yerlerinde alınacak.

AYM bozdu, yasa getirdi
Sağlık Bilimleri Üniversitesi mütevelli heyetinin çoğunluğunun Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmesi ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesi olan uygulama yasaya konuldu. Sağlık Bakanı Yardımcısı, Sağlık Bakanlığının seçeceği bir üye ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Yönetim Kurulu tarafından seçilecek bir üye mütevelli heyete katılacak.

Meslek örgütlerine tırpan
Yasa ile meslek örgütleri Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Diş Hekimleri Birliği’nin yetkileri daraltıldı. Birden fazla kurumda çalışacak hekim veya diş hekiminin TTB ve DHB’den izin alma zorunluluğu kaldırıldı. Türkiye’de ruhsatı olmayan veya bulunmayan ilaçları TEB’in ithal etme yetkisi diğer kamu kurum/kuruluşlarına da verilebilecek.

Hastanelerin de yurt dışından ilaç getirip, doğrudan hastalara verilmesinin yolunu açıldı, cumhurbaşkanı da bu şekilde ilaç teminini devam ettirebilecek.

Cezalar arttı
Hukuka aykırı olarak organ ve doku alan, satan, satın alan, satılmasına aracılık eden, saklayan, nakleden veya aşılayan, organ veya doku teminine yönelik olarak ilan veya reklam veren veya yayınlayan kişilere verilecek cezalar arttı.

Canlıdan organ naklinde, alıcının en az iki yıldan beri evli olduğu eşi ile dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından yapılması şartı getirildi.