Meslektaşlarının öldürülmesini protesto eden hekimler hakkında soruşturma açıldı. Basın açıklaması düzenleyen sağlıkçılar “2002’den bu yana devam ‘Sağlıkta Dönüşüm’ programının sonucu” dedi.

Şiddetin boyutu şekil değiştiriyor
Fotoğraf: BirGün

Umut Can FIRTINA

İstanbul Tabip Odası (İTO), Dr. Ekrem Karakaya’nın görevi başında öldürülmesinin ardından İstanbul’da gerçekleştirdiği yürüyüş sebebiyle sağlıkçılar hakkında açılan soruşturmalara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, sağlıkta şiddeti protesto edenlerin yerine saldırganların yargılanması gerektiğine dikkat çekildi.

Konya Şehir Hastanesi’nde 6 Temmuz’da görevi esnasında Karakaya’nın öldürülmesinin ardından binlerce sağlık emekçisi İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nden İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürümek istemiş, polisin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. 7 Temmuz’da düzenlenen yürüyüşe ilişkin Dr. Mehmet Nazmi Algan, Dr. Osman Öztürk, Dr. Ali Haydar Temel, Dr. İbrahim Ertaş, Dt. Emre Kırmızıtaş, Berkay Duran, Dr. Bilal Biçimli, Cemal Bilgin, Erdal Güzel, Suat Okan, Zeynel Abidin Barut hakkında soruşturma açıldı. Hekimler açılan soruşturmayı İTO binasında düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti.

HEKİME ŞİDDETİN BAŞKA DÜZEYİ

Toplantıda konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Nergis Erdoğan şunları söyledi: “Neredeyse her gün şiddet haberi geliyor, her yıl bir hekim öldürülüyor. Hastalarımızı hekimlere karşı böyle bir tavra sürükleyen koşullar ne hastaların ne hekimlerin suçu. Bu 2002’den bu yana beri ‘Sağlıkta Dönüşüm’ programının sorunu. Meslektaşlarını kaybeden bir hekim grubu öfkesini dile getirmek isterken defalarca engelleniyor. Öfkesini dile getirmeye çalışan insanların üzerine biber gazıyla, polis kalkanıyla gidiliyor. Buna karşı duranlar, haksızlığa uğrayanlar hakkında da soruşturma açılıyor. Bu da hekimlere yönelik şiddetin başka bir düzeyi” diye konuştu.

Diş Hekimleri Odası adına konuşan ve hakkında soruşturma açılanlardan biri olan Emre Kırmızıtaş, soruşturmadan bir suç çıkarılamayacağını, asıl suçlunun sağlıkta şiddet koşullarını oluşturanların olduğunu söyledi.

'BAKAN İSTİFA' SORUSU

Hakkında soruşturma açılan bir başka isim olan Dr. Osman Öztürk, İstanbul Emniyeti’nde kendisine “Bakan istifa diye slogan attırdınız mı?” diye sorduklarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Attırdım tabii. Bu ülkede bu kadar sağlık çalışanı öldürülüyorsa, tabii ki orada hâlâ duran bakanın istifasını istiyoruz.”

Konuşmaların ardından İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Bu işte bir yanlışlık var! Doktorların çalıştıkları hastanelerde kurşunlanarak öldürülmesinin kanıksanmasını, kader ya da hekimlik mesleğinin fıtratı olarak görülmesini isteyenler, sağlıkta yaşanan bu şiddet dalgasına, bu vahşete karşı hekimlerin sesini çıkarmasına, tepki göstermesine tahammül etmeyenler, bu cinayetleri engelleyemeyenler, tepkilerini gösteren hekimlere jet hızıyla soruşturmalar açmayı, savcılık üzerinden ifadeye çağırmayı marifet sanıyor.”