Sidney’in Çin stratejisi: Öncelik nükleer silah
Çanakkale Savaşları’nın 108. yılı törenleri kapsamında Gelibolu’dakiAnzak Koyu’nda "Şafak Ayini" gerçekleştirildi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Washington’ın Pekin’i her alanda kuşatma stratejisinin tuzağına yakalanan Avustralya, en büyük ticaret ortağı ve küresel tedarik zinciri merkezi Çin’le ilişkilerini tabuta koyup son çiviyi de çaktı. ABD’nin Hint-Pasifik bölgesinde kurduğu NATO benzeri oluşumlardan AUKUS’a dahil olup ABD’den nükleer denizaltı filosu alma anlaşması yaparak Çin’i kızdıran Avustralya, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük stratejik değişimi de açıkladı. Bu, tümüyle ABD’nin yanında saf tutulması ve Çin’e karşı askeri yapılanma anlamına geliyor.

Avustralya’nın eski Savunma Kuvvetleri Başkanı Angus Houston ve eski Savunma Bakanı Stephen Smith’in hazırladığı 2023 Savunma Stratejik İncelemesi’ni, Başbakan Anthony Albanese ile Savunma Bakanı Richard Marles açıkladı. Marles "Bugün, 35 yıl sonra ilk kez, Avustralya Savunma Kuvvetleri’nin misyonunu yeniden şekillendiriyoruz" dedi. Albanese, "Bu inceleme, geleceğin bizi şekillendirmesini beklemek yerine geleceği şekillendirecek" iddiasında bulunurken tavsiyelerinin Avustralya’yı ‘daha kendine güvenen, daha hazırlıklı ve daha güvenlikli’ yapacağını söyledi. Acil gündemli 2023-2025, 2026-2030 ve 2031 ile sonrasını kapsayan 3 döneme ayrılan raporun acil tavsiyelerini yerine getirmek için hükümet 12 milyar ABD doları harcayacak. 

***

AMERİKA ARTIK TEK LİDER DEĞİL

110 sayfalık incelemede 9 kez bahsedilen Çin’e karşı vaziyet alma stratejisinde şu ifadelere yer verildi:

•İttifak ortağımız ABD artık Hint-Pasifik’in tek kutuplu lideri değil. ABD ile Çin arasındaki yoğun rekabet, bölgemizin ve zamanımızın belirleyici özelliği. 2. Dünya Savaşı sonrası herhangi bir ülkenin en büyük ve en iddialı askeri yığınağını Çin gerçekleştiriyor. Çin, stratejik niyetiyle ilgili Hint-Pasifik bölgesine şeffaflık veya güvence sunmaksızın askeri yığınak yapıyor.

•Çin’in Güney Çin Denizi üzerindeki egemenlik iddiası, Hint-Pasifik’teki küresel kurallara dayalı düzeni, Avustralya’nın ulusal çıkarlarını olumsuz yönde etkileyecek şekilde tehdit ediyor.

•ABD ile yakın işbirliği, Hint-Pasifik’te denge ve istikrar sağlamanın merkezi. Avustralya’nın stratejik kültürü uzun süredir büyük güç ittifakına dayanıyor. ABD ile ittifakımız, Avustralya’nın güvenliği ve stratejisi için merkezi olmaya devam edecek.

•Artık amaca uygun olmayan orduyu olası herhangi bir düşmanı caydırabilecek bir savaş gücüne dönüştürmeliyiz.