‘Sıfır tolerans’ tarihsel bir yalan

HABER MERKEZİ

İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’nde demokratik kitle örgütleri ülkenin dört bir yanında yaptığı açıklamalarda, “İşkencesiz bir dünya mümkün” dedi. Demokratik kitle örgütleri İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Van’da açıklama yaptı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin yaptığı açıklamada, ülkedeki işkence gerçeğine dikkat çekildi. Açıklamada, işkenceye ilişkin hazırlanan rapordaki veriler paylaşıldı.


86 GÖZALTINDA İŞKENCE

Raporda, öne çıkan veriler şu şekilde:

• TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin tespitlerine göre bu yılın ilk beş ayında resmi gözaltı yerlerinde işkence ve kötü muameleye uğrayan kişi sayısı en az 86 kişidir.

• 2021 yılının ilk beş ayında kolluk güçlerinin müdahalesi sonucu en az 2 bin 153 kişi işkence ve diğer kötü muameleye maruz kalmış ve 23 kişi ise yaralandı.

• 2021 yılının ilk beş ayında ise sokakta ve açık alanda en az 161 kişi, ev baskınları sırasında en az 10 kişi işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldı.

Ortak açıklamayı okuyan TİHV yöneticisi Ümit Efe, “İşkencenin Türkiye’nin en başat insan hakları sorunudur. ‘İşkenceye sıfır tolerans’ sözünün tarihsel ve olgusal olarak koca bir yalandan ibarettir” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise işkencenin bir ‘devlet politikası’ olarak devam ettiğini ifade etti.
Tanrıkulu, “İktidarlar değişiyor ama politikalar değişmiyor. ‘İşkenceye sıfır tolerans’ diyenler sonsuz tolerans sağlıyor. İşkence yaygın olarak uygulanıyor” diye konuştu.