Elazığ’da sığınmacılara yönelik saldırıyı Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Çorabatır BirGün’e değerlendirdi

Sığınmacı gerilimine  karşı acil önlem çağrısı

Elazığ’da önceki gün bir esnafın darp edilmesiyle başlayıp tırmanan olaylar sonrası sığınmacı sorununu bir kez daha gözler önüne serdi. Suriyelilere ait işyerlerinin tahrip edilmesiyle tırmanan şiddeti İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır değerlendirdi.

Son dönemlerde özellikle sosyal medyada başlatılan kampanyalarla sığınmacıların hedef alındığını kaydeden Çorabatır, şunları söyledi: “Bu çatışmalar oluyor maalesef. Ve kışkırtmalar da var. Özellikle son zamanlarda sosyal medyada kampanyalar açılmaya başladı. Bu çok tehlikeli. Bu insanlar uluslararası geçici koruma altındalar. Türk devleti adına korunuyorlar. Dolayısıyla böyle toplumsal bir gerginlik olsa bile onları otomatik suçlamadan ve onların görüşü de alınarak eğer karşılıklı anlaşmazlıklar varsa da adli makamlara başvurarak halledilmesi gerekir.

siginmaci-gerilimine-karsi-acil-onlem-cagrisi-507913-1.

Metin Çorabatır, çatışmalarda otomatikman Suriyelilerin suçlu göründüğünü savunarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yerde bu tür çatışma kavgalar, olabiliyor. Mahaller arasında da olabiliyor aileler arasında da her kavga olabiliyor. Kavga çıktı hadi sizin ayrılın demek çözüm değil. Nereye gidecek bu insanlar gidebilecek yerleri var mı? Belki çocukları yeni okula başladı. Bir düzenleri var. Bu kavga neden çıktı kim hatalı tarafları uzlaştırmak gerekir. Kimseye çıkın demekle sorunlar hal olmaz. Siyasi olarak hassas bir konudayız önümüzde ki dönemde yerel seçimler var özellikle bu konu biraz ateşe körükle gitmek isteyen insanlar, provokasyonlar var. Hiç kimsenin bu provokasyon gelmemesi lazım. ”