Avrupa’ya geçme umuduyla Pazarkule Sınır Kapısı’nda bulunan sığınmacıların salgın tehdidine karşın bekleyişi sürüyor. Valilik, insani yardımların aralıksız devam ettiğini savunurken, geçen hafta temizlik ihtiyacını Meriç Nehri’nde banyo yaparak gideren sığınmacıların fotoğrafları paylaşıldı

Sığınmacılar salgın riski altında

Yunanistan üzerinden Avrupa’ya geçme umuduyla Edirne’deki Pazarkule Sınır Kapısı’nda bulunan sığınmacıların bekleyişi 26. günü geride bıraktı. Meriç Nehri boyunca kaldıkları çadırlarda yaşam mücadelesi veren sığınmacılar, salgın tehdidiyle de karşı karşıya. Sığınmacıların durumuna ilişkin açıklama yapan Edirne Valiliği insani yardımların aralıksız devam ettiğini savundu. Ajanslar ise, geçtiğimiz hafta dezenfektan ve maske gibi korunma yöntemlerine ulaşamayan kimi sığınmacıların kişisel temizliklerini Meriç Nehri’nde banyo yaparak giderdiği görüntüleri paylaşmıştı. Sığınmacıların temizlik ihtiyaçlarını nehirden sağladıkları fotoğraflar ise ajanlar tarafından paylaşılmıştı.

Bugüne kadar 977 bin 137 ürün dağıtımının gerçekleştiğini açıklayan Valilik, basına yansıyan haberleri yalanladı. Valiliğin açıklamasında “Özellikle sosyal medya hesapları üzerinden göçmenlerin insani yardımlarıyla ilgili yalan ve iftira histerisine kapılanların bu enerjilerini göçmenlere sürekli gaz, plastik, telli, çivili ve gerçek mermi atarak tüm hukuk kurallarını çiğneyen ve sığınma haklarına tecavüz eden Yunan tarafına harcamalarını tavsiye ederiz” ifadelerine yer verildi.

Göçmenlerin bulunduğu alanda devamlı temizlik çalışması yapıldığı iddia edilen açıklamada, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımların asılsız olduğu savunuldu. Valiliğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Göçmenlerin Pazarkule’ye ilk geldikleri 28 Şubat cuma günü ikindi saatlerinden itibaren başlamak üzere bugüne kadar 24 saat esasına dayalı olmak üzere kendilerine insani tüm yardımlar düzenli ve kesintisiz olarak Valiliğimiz koordinasyonunda sağlanmaktadır. 561 bin 863 gıda kumanyası, 113 bin 477 kişisel hijyen paketi, 226 bin 107 içecek ve 75 bin 690 adet diğer sınıflara ait yardım malzemesi olmak üzere dağıtımlarımız bulunmaktadır. Sabah başlayan gıda ve yemek dağıtımı gün boyu kesintisiz devam etmektedir. Kadın ve erkek mahremiyetine dikkat edilerek oluşturulmuş banyo, lavabo ve tuvaletten oluşan 150 kişilik ihtiyaç kabinleri alanın farklı yerlerine yerleştirilmiştir.”