‘Bir Adın Yolculuktu’ kitabıyla Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü’nün sahibi Ülkü Tamer “En çekindiğim şey, Uyar’ın sözleriyle ‘korkulu ustalık” diyor

‘Şiirde acemilik peşindeyim’

Burak Abatay

‘Şüphesiz her işin, ilgilisi her insanı büyülendiren kişileri, kurumları ve icraatları vardır. Bu unsurlar yan yana geldiği takdirde ise heyecanlandırmaktan öte duygular ifade eder. 9. Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü'nün Ülkü Tamer'e 32 yıl aradan sonra gelen şiir kitabı 'Bir Adın Yolculuktu'ya verilmesi de bunun en güzel örneklerinden. Doğan Hızlan, Eray Canberk, Egemen Berköz, Sennur Sezer, Refik Durbaş, Leyla Şahin ve Enver Ercan’dan oluşan seçici kurul, ödül gerekçesini ise “Batı şiiri birikimini ve halk şiirimizin köklü motiflerini kullanarak özgün bir şiir geleneği oluşturduğu, sözcüklere yüklediği çok anlamlılıkla şiir diline yeni bir derinlik kazandırdığı için” ifadeleriyle açıkladı. Bunca yıl sonra gelen kitapla şiir üretkenliğini itinayla devam ettirdiğini ifade eden  Ülkü Tamer'le son kitabı ve ödülü üzerine konuştuk. "

»Melih Cevdet Anday sizin için ne ifade ediyor?
Anday, Türk edebiyatının doruklarından biridir. Sanatın, sanatçı kişiliğinin onurunu her zaman korumuş, her sözcüğünü titizlikle, özenle seçip yazmış, görmek isteyene yol göstermiş bir ustadır. Onu tanımaktan, onunla arkadaşlık etmekten hep onur duydum, mutluluk duydum.

»9. Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü 'Bir Adın Yolculuktu' adlı kitabınızla size layık görüldü. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu değerlendirmeyi yapamam. Ancak, sadece Melih Cevdet Anday’ın adını taşıyan bir ödül aldığım için sevindiğimi söyleyebilirim.

»'Bir Adın Yolculuktu' 32 yıl aradan sonra gelmiş bir kitap. Neden bu kadar bekledik?
Sürekli şiir yazan biri değilim. Şair olarak en korktuğum şeylerden biri, aynı şiiri üretmek. En çekindiğim şey, Turgut Uyar’ın sözleriyle 'korkulu ustalık'. Acemilikler peşindeyim. İki şiir arasında yıllar geçiyor belki, ama şiiri sürekli yaşıyorum.

»Geriye dönüp baktığınızda şiirinizde bir değişim seziyor musunuz?
Biraz önce söylediğim gibi, değişiyor elbette. Bambaşka bir şair olmuyorum elbet. Dünyaya bakışım değişmiyor. Ama o bakışımı dile getirişim çeşitlilik kazanıyor. Bunu yapmaya çalışırken de belki gelişiyor.

»Kitapta yine geçmişte olduğu gibi “yolculuğu” buluyoruz. Yolculuk şiiriniz için önemli bir kaynak mıdır?
Yolculuk sadece trene, uçağa, otobüse binip bir yerden bir yere gitmek değildir ki... Bizi yaşatan, değiştiren, geliştiren kendi içimizde yaptığımız yolculuklardır.

»Adınıza verilecek bir edebiyat ödülü sizi nasıl hissettirir?
İlerde benim adıma bir ödül konulursa neler hissedeceğimi hiç bilemem. Şu anda Melih Cevdet Anday’ın da, Behçet Necatigil’in de bilemeyeceği gibi. Adıma bir ödül konulmasını da pek istemem. Mutlaka konulacaksa, bir “ilk kitap”a verilmeli.

»Günümüz Türk şiirini ve dergiciliğini nasıl buluyorsunuz?
Türk şiiri yolunu sürdürüyor. Araya neler girerse girsin, teknoloji neleri götürürse götürsün, şiir yaşamını sürdürecek. Dergiler de. Edebiyatı diri tutanların dergiler olduğunu düşünüyorum. Tek yapraklı dergileri bile sevgiyle, saygıyla değerlendiriyorum.