Sıkıntılı Tezkere

AKP’nin Libya için istediği tezkereye Meclis bir kez daha onay verdi. Ama diğer tezkerelerden farklı olarak ilk kez TBMM’de milletvekili olan dokuz partiden altısı ‘hayır’ dedi. Bunların içinde sağ-muhafazakar cenahta bulunan İyi Parti, Demokrat Parti ve SP’de var.

‘MİLLİYETÇİLİK’ ARTIK GEÇER AKÇE DEĞİL'

Erdoğan içeride sıkışıklık yaşadığı her anda ilk başvurduğu enstrümanlardan biri ‘ulusal beka’ söylemi oldu. Her defasında terör tehdidi ya da benzer kavramlarla HDP dışında yer alan tüm muhalefet partilerini arkasına dizmeyi başardı. İlk kez muhalefet yüksek sesle sınır ötesi bir operasyon yetkisini ortak bir sesle itiraz etmeyi başardı. Muhalefetin bu tutumu almasında en önemli etken, iktidarın politikasının kamuoyu tarafından artık benimsenmemesidir. Bırakın sokaklara çıkıp gösteriler düzenlemeyi yandaş medyaya çıkan bildik isimler dışında meseleyi savunabilen bile çıkmadı.

KIRILMA NOKTASI

Tezkerenin bir defa daha AKP-MHP oyları ile Meclis tarafından onaylanmış olması halkın, özellikle de sağ seçmenin iktidarın dış politikasını desteklemediği gerçeğini örtemez. Propaganda bombardımanına rağmen Libya Tezkeresi toplumun hiçbir katmanında heyecan ve beklenti yaratmadı. Bu anlamıyla önemi bugün çok fazla anlaşılmamış olsa bile önümüzdeki günlere dair ciddi bir kırılma anının da işareti sayılmalı. Türkiye için ‘tarihi’ olarak sunulan bir adım bile bugün artık çok tartışmalı hale gelen Meclis çoğunluğuyla hayata geçirilebildi. Milliyetçi tabanı olan İyi Parti bile sınır ötesi için artık çok rahat “size yol vermiyoruz” çıkışı yapabilecek hale geldi.

SONUÇLARI AĞIR OLUR

Erdoğan’ın dış politik hamlelerinin sonuçları ülke için çok yıkıcı oldu. Muhalefet eleştirilerde bulunsa bile kritik anlarda destek verdi. Bir anlamda suça ve sonuçlarına ortak oldu. Doğal olarak eleştiri dilinde bu ‘ortaklığın’ izi hep oldu.

Erdoğan, uzun iktidar döneminde ilk kez Meclis’te milletvekili olan tüm partilerin “hayır” dediği bir sınır ötesi operasyonu gerçekleştiriyor. Her türlü siyasal, ekonomik ve askeri sonuç iktidar hanesine yazılacak. Operasyonun ilk anından başlayarak bu tutumun sonuçlarına tanık olacağız.