Türkiye’de olağanüstü bir süreç yaşanıyor. Darbe girişimi sonrası binlerce kamu çalışanı açığa alındı ve haklarında soruşturma başlatıldı. Bütün dekanların istifası talep edildi.

Sıkıyönetim
21 bin öğretmenin lisansı iptal edildi
Milli Eğitim Bakanlığı’nda ‘paralel yapı’ soruşturması kapsamında 15 bin 200 personel açığa alındı. Özel kurumlarda görevli 21 bin öğretmenin lisansı da iptal edildi. Konuyla ilgili Bakanlık açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Bugün itibarıyla Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 15 bin 200 kamu personeli açığa alınmış, bu kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır.”
YÖK 1577 dekan için istifa istedi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), devlet ve vakıf üniversitelerinde 1577 dekanın istifasını istedi. YÖK, bütün devlet ve vakıf üniversitelerinin dekanlarının istifasını istediğini açıkladı. İstanbul’daki Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm dekanları, Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi’nde görevli 19 dekan ile Adana’daki Çukurova Üniversitesi’nde görevli 17 dekan, YÖK’ün bu talebinin ardından istifa dilekçesi verdi.
Başbakanlık’ta 257 kişi uzaklaştırdı

Başbakanlık’ta görev yapan, 230 raportör, 19 uzman, 6 müşavir ve 2 hukuk müşaviri olmak üzere toplam 257 personelin görevden uzaklaştırılarak, kimliklerine el konulduğu bildirildi. Ankara Willy Brandt Sokak’ta bulunan Başbakanlık ek hizmet binasında polis arama yaptı. Binada görevli çok sayıda çalışanın Başbakanlık kartlarına el konularak, görevden uzaklaştırıldıkları bilgisi verildi.
Diyanet’te 492 kişi görevden alındı

Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 il müftüsünü Ankara’ya çağırdı. Diyanet’in merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında her kademede görev yapan personelden, aralarında 3 il müftüsü, 1 daire başkanı, 1 Başkanlık müşavirinin de bulunduğu 492 kişi, darbe girişiminde bulunan “FETÖ/PDY ile ilişkili oldukları” gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırıldı. Diyanet, darbe sürecinde okutulan ezan ve salalarla gündeme gelmişti.
RTÜK’ten 24 TV ve radyoya iptal

RTÜK, 24 TV ve radyonun lisansını iptal etti. Kurumlar şöyle: “STV, Samanyolu Haber, Samanyolu Haber Radyo, Can Erzincan TV, Kanal 124, Yumurcak TV, Hira TV, MC TV, Dünya TV, Kanal Türk, Bugün TV, Mehtap TV, Berfin FM, Kanal Türk Radyo, Burç FM, Samanyolu Haber Radyosu, Radyo Mehtap, Haber Radyo Ege, Dünya Radyo, Radyo Küre, Merkür TV, Esra Radyo, Tuna Shoping TV, Samanyolu Haber Radyo Anadolu.”
TRT ve 2 Bakanlık’ta el çektirmeler

TRT Haber’in web sitesinde yer alan habere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TRT’de çalışan 370 kişiyle ilgili soruşturma başlattı. Kalkınma Bakanlığı’nda 16 kişiye görevden el çektirilirken, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yıldız’ın görevine son verildi. Bir başka müdahalede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda yaşandı. Bakanlık’ta görev yapmakta olan 393 personelin görevden uzaklaştırıldığı bildirildi.
İstanbul’da 437 asker tutuklandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada 1’inci Ordu Komutanlığı Harekât Başkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler ve 3’üncü Kolordu Komutanı Erdal Öztürk’ün de arasında bulunduğu 13’ü general, 437 kişi tutuklandı. Yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan askerlerin Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na sevki sürüyor.

100 MİT’çinin bileti kesildi

Orduya yapılan operasyonlar tüm hızıyla devam ederken, Emniyet kanadına yönelik hamleler de sürüyor. Milli İstihbarat Teşkilatı’nda (MİT) haklarındaki teftiş dolayısıyla pasif görevde bulunan 100 personelin görevden alındığı bildirildi. İstihbarat kaynaklarından çıkan bilgilere göre, MİT’te haklarındaki teftiş nedeniyle pasif görevde bulunan ve kurumda istihbari bilgiye erişimi olmadığı ifade edilen 100 çalışan açığa alındı.

İçişleri’nde 8 bin 777 soruşturma

İçişleri Bakanlığı’nda önceki gün açığa alındığı bildirilen 8 bin 777 personele soruşturma açıldı. Soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen açıldı. İçişleri Bakanlığı’nın açığa aldığı 8 bin 777 personel içerisinde, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları ardından görevinden alınarak Merkez’e çekilen eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun da olduğu öğrenildi.