BM raporuna göre BAE, Rusya, Ürdün, Türkiye ve Katar gibi ülkeler Libya’ya yönelik silah ambargosunu deldi. Raporda, Türkiye’nin silah ve askeri lojistik yanında yabancı savaşçı da gönderdiği ileri sürüldü.

Silah ambargosu etkisiz

Dış Haberler Sevisi

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarının hazırladığı rapora göre, Libya’ya uygulanan silah ambargosu ülkede savaşan tarafları destekleyen ülkelerin ihlalleri nedeniyle tamamen etkisiz durumda.

Deutsche Welle’de yer alan haberde rapora göre Libya’da savaşan taraflar ve onları destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Rusya, Ürdün, Türkiye ve Katar gibi ülkelerin ambargoyu delmesi nedeniyle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 2011’de alınan Libya’ya silah ambargosu kararının pratikte bir karşılığı yok.

WAGNER DA DELİYOR

Aralarında Rus özel güvenlik şirketi Wagner’ın da bulunduğu 11 firmanın silah ambargosunu deldiğini belirtti. Wagner grubunun General Hafter’i desteklemek için 800 ila bin 200 arasında paralı asker gönderdiği kaydedildi.

Heyet uzmanları "2019’da Türkiye’nin ve Ocak 2020’de BAE’nin daha doğrudan şekilde katılımıyla bu iki üye ülkeden Libya’ya yoğun, bariz ve yaptırımları tamamen hiçe sayan silah transferi" gerçekleştiğine dikkat çekti. Raporda, Türkiye’nin askeri personel ve en az 10 farklı askeri ekipmanın yanı sıra ülkeye yabancı savaşçı gönderdiği belirtildi.