'Silah bırakma değil, silahlı mücadeleyi bırakma'

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık Kandil’den yaptığı açıklamada Kürt sorununu silahlı mücadele yöntemiyle değil, siyasi yöntemle çözmek, bunun için müzakereler yapmak istediklerini belirtti.

Bayık, Kandil’den Denge Tv'ye  yaptığı açıklamada silah bırakma ile silahlı mücadelenin farklı konular olduğunu söyleyerek  “Ortadoğu’da böyle büyük bir savaş yaşanırken ve Kürtlere dönük büyük saldırılar olurken Kürtlerden silah bırakmalarını istemenin, Kürtlerin ölüme yatmasını istemek anlamına geliyor. Eğer Türkiye gerçekten kendi cephesinden adımlar atarsa, biz bugün bile silahlı mücadeleyi sonlandırmaya hazırız" ifadelerinde bulundu.

'BİZ AÇIKÇA SÖYLÜYORUZ'
Açıklamasında, çözüm sürecindeki son duruma değinen Bayık, “Demokratik 10 madde sadece Kürt sorunun demokratik siyasal çözümünü içermiyor. Türkiye toplumunun demokrasi ve özgürlük sorunlarının çözümünü içeriyor.” dedi.

Bayık, İzleme Kurulu ve Parlamentoda bir komitenin oluşturulması ve iki komiteden Hakikatleri Araştırma Komisyonu'nun kurulması halinde kongreyi toplayıp silahlı mücadeleye son verdiklerine dair açıklamayı yapabileceklerini söyledi. Bayık, Öcalan’ın geliştirdiği sürecin arkasında olduğunu belirterek Türkiye gerçekçi adımlar atarsa, silahlı mücadeleyi sonlandırmaya hazır olduklarını söyledi. Bayık şöyle devam etti: “Biz çok açık diyoruz ki artık Kürt sorunu silahla değil, siyasetle çözülmeli. Bunun mekanizmaları geliştirilmeli. 'Eğer bu mekanizmalar geliştirilirse, biz silahlı mücadeleyi sonlandırmaya hazırız' diyoruz. Ama bu mekanizmalar bir türlü geliştirilmiyor. Bu mekanizmalar geliştirilmeden nasıl Kürt sorunu çözülecek? Nasıl silahlı mücadele son bulacak?"