Silahları çekip havaya ateş açan AKP'liler hakkında yasal işlem başlatılmadı. TCK ölüme neden olmasa bile bu tip eylemlerde bulunanların 25 yıla kadar hapsini öngörüyor...

AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, kardeşi Sezgin Yılmaz'ın düğününde belindeki silahını çekip havaya defalarca ateş açtı. Milletvekili Yılmaz da 'başkanvekilini yalnız bırakmayıp' bu şova katılırken düğünde hazır bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise 'Karadeniz insanı silaha düşkündür. Düğünün heyecan ve coşkusuna kapıldı arkadaşlar'' demekle yetindi.Yeni TCK ölüme neden olmasa bile bu tip eylemlerde bulunanları trafik magandaları ve malzemeden çalan müteahhitlerle bir tutarak 25 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngörüyor.

Türkiye'de gazete sütünlarından eksik olmayan haberlerdendir 'serseri kurşun' sonucu ölen yada yaralanan yurttaşlar. Asker uğurlamalarında, maç kutlamalarında ve özellikle düğünlerde rastgele ateş açılması sonucu bugüne değin çok canlar yandı.

Bu kör terörün önüne geçmek için sonunda TBMM devreye girip yeni TCK'da madde yer almasını sağlarken Ordu'da yaşanan bir olay önlemlerin yine sadece kağıt üzerinde kalacağı endişesini beraberinde getirdi. İktidar partisi AKP'nin önemli isimlerinden olan Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ve AKP Ordu milletvekili bu endişe verici tablonun mimarları oldu.

DEFALARCA ATEŞ ETTİLER

Yanındakiler korkudan yere eğilip kulaklarını kapattı Fatsa, milletvekili Yılmaz'ın kardeşi Sezgin Yılmaz'ı n Belgin Şen'le hayatını birleştirdiği nikah öncesinde Aydınlar Köyü'ndeki kına gecesine katıldı. Fatsa ve Yılmaz ilerleyen saatlerde bellerindeki silahlarını çekip defalarca havaya ateş açtılar. Düğüne katılanların herhangi bir kazaya kurban gitmemek için yere eğildiği, gözlerinde korku okunduğu gözlenirken silah seslerinden etkilenenler ise çareyi kulaklarını kapamakta buldu. Bu duruma aldırmadan tehlikeli şovlarına devam eden Fatsa ve Yılmaz köye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Ordu Milletvekili M. Hilmi Güler ile Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman'ı da silah sıkarak karşıladılar. Bir süre sonra köyden ayrılmak için makam aracına binen Eyüp Fatsa'nın gidişi de muhteşem oldu. Fatsa düğün evini makam aracının camından silahını çıkarıp havaya ateş ederek selamlayıp uzaklaştı.

BAKAN’DAN İLGİNÇ YAKLAŞIM

Gözlerinin önünde gerçekleşen tehlikeli şova seyirci kalan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu şöyle yanıtladı: ''Karadeniz insanının silaha olan düşkünlüğü herkes tarafından bilinir. Olay bir anda gelişti. Vekillerimizin düğün heyecanına ve coşkusuna bağlıyorum. Tasvip edilecek bir olay değil. Bundan sonra arkadaşlarımızın daha dikkatli olarak, vekil olduklarını unutmayacağına inanıyorum''

GÖRÜŞLER

»ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu: Son zamanlarda Londra’da, Mısır’da gördüğümüz gibi ve Kuşadası’ndaki patlama olaylarında görüldüğü şekilde sorunlarını şiddet ve silahla çözmeyi amaçlayan kesimler var. Bir taraftan bunu lanetleyip öte yandan silah kullanımını bir eğlence aracı haline getirmek kabul edilemez bir davranıştır ve hükümetin inandırıcılığını da sıfıra indirir. Kaldı ki futbol maçları ve ulusal başarılar sonrası silahlı kutlamalar onlarca yurttaşımızın yaşamına mal olmuştu. Siz özel alanınızda havaya ateş açarsanız başka yurttaşların da hem benzer davranışlarda bulunmasını teşvik etmiş olursunuz, hem de ulusal nitelikli başarılar yaşandığı zaman insanları silah kullanmaya teşvik etmiş olursunuz. Bu her bakı mdan kınanacak bir davranıştır. Barış hoşgörü, özgürlük içindeki bir Türkiye’nin önündeki engellerden biridir.

CAN YAKIYORLAR

»CHP Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay: Kuşkusuz gelenek göreneğe saygı var ama maganda türü ateş etmenin de ne kadar can yaktığı biliniyor. Bunun çağdaşlıkla ve topluma örnek olmakla yakından uzaktan bir ilgisi yok ve bu davranışı kabul etmek de mümkün değil.

»EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel: Bizim seçtiğimiz milletvekilinin düzeyini gösteriyor bu olay. Çok fazla söylenebilecek bir şey bulamıyorum açıkçası. Kendilerini seçen insanlara böyle örnek oluyorlar.''

»DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Topluma öncülük yaptığını söyleyen insanlar tarafından böyle bir davranışta bulunulmasını hoş karşılamıyoruz. Zaten şiddetin yeniden tırmandırıldığı bir dönemdeyiz. Milletvekilleri tekrar çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde topluma şiddet mesajı mı veriyorlar. Toplumun önünü açacak ve geliştirecek örnek davranışlarda bulunulması gerekir.