Silah tüccarlığında rekor oranlar

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya hükümeti 2017 yılından beri 22,5 milyar euroluk savunma sanayi ihracatı yaparken en fazla silah ve teçhizatı Macaristan ve ABD’ye sattığı belirlendi. Son 20 yılda Afganistan’a silah ihracatı ise 400 milyon euroyu geçti. Söz konusu veriler 24 Ekim 2017-8 Ağustos 2021 arası dönemi kapsıyor.

EN FAZLA SATIŞ MACARİSTAN'A

Deutsche Welle'in (DW) haberine göre, muhalefetteki Sol Parti'nin federal milletvekili Sevim Dağdelen'in ilgili soru önergesini yanıtlayan Federal Ekonomi Bakanlığı, hükümetin son yasama döneminde 22,5 milyar euroluk savunma sanayi ihracatını onayladığını belirtti. Buna göre, Almanya’nın en fazla savunma sanayi ihracatı ağırlıklı olarak iki NATO üyesi ülkesi olan Macaristan (2,66 milyar euro) ve ABD'ye (2,36 milyar euro) yapıldı. NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ve "üçüncü ülkeler" olarak adlandırılan ülkelere yönelik savunma sanayi ihracatı ise şöyle açıklandı: Cezayir (2 milyar euro), Mısır (1,88 milyar euro), Katar (720 milyon dolar). Afganistan'a yapılan savunma sanayi ihracatı ise NATO çerçevesindeki uluslararası askeri misyonun son 20 yıldaki görev süresi boyunca 400 milyon euroyu geçti. Hükümet ihracat raporlarına göre Başbakan Angela Merkel'in 2005 yılından bu yana başbakanlığı döneminde ise toplam 85 milyar euroluk silah ihracatı onayı verildi. Almanya'da savunma şirketlerinin ülke dışına ihracat yapması yasalara göre hükümetin onayına bağlı.

ÇATIŞMALARI KÖRÜKLÜYOR

Soru önergesini veren Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ise silah ihracatını "onlarca savaş ve çatışmayı daha da körüklemekle" eleştirdi. Silah ihracatını durdurmak yönünde siyasette bazı değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Dağdelen, çatışma bölgelerine silah ihracatı yapılmaması çağrısında bulundu.