Silah ve güvenlik lobisi Münih’te buluşuyor

Silah endüstrisinin temsilcilerini buluşturan, küresel ve bölgesel güvenlik konularının ele alındığı dünyanın en önemli zirvelerinden Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor. Siyaset, ekonomi, askeri ve istihbarat alanlarının üst düzey temsilcilerini buluşturan Münih Güvenlik Konferansı’na, 21 hükümet ve devlet başkanı ile 80’den fazla ülkeden dışişleri ve savunma bakanı katılacak.

Bu yıl 54’üncüsü düzenlenecek ve 18 Şubat’a kadar sürecek konferans Münih’teki Bayerischer Hof Oteli’nde yapılıyor. Aralarında küresel düzeyde faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticileri, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de bulunduğu 600’ün üzerinde davetli de konferansın katılımcıları arasında yer alıyor.

Yıldırım, Çavuşoğlu ve Canikli de katılıyor
Liderlerin yoğun ilgi gösterdiği 3 günlük konferansa Başbakan Binali Yıldırım, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, İngiltere Başkanı Theresa May, Fransa Başbakanı Edouard Philippe, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avusturya Başkanı Sebastian Kurz, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame gibi liderler katılacak. Konferansa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de katılıyor. Çeşitli ülkelerin istihbarat servislerinin üst yöneticilerinin de buluşmasına sahne olacak konferansa, CIA Başkanı Mike Pompeo, İngiliz Gizli Servisi Dış İstihbarat Direktörü Alex Younger, Mossad Başkanı Yossi Cohen ve Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock da katılacak.

Gündemde Suriye ve Rusya var
Dışişleri, güvenlik, transatlantik ittifak, silahsızlanma ve savunma konularının görüşüldüğü konferansta bu yıl Suriye, AB’nin geleceği, AB’nin Rusya ve ABD ile ilişkileri, Ortadoğu’daki ihtilaflar ve Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerin kötüleşmesinin yanı sıra siber güvenlik ve Kuzey Kore ile yaşanan nükleer ihtilaf masaya yatırılacak. Konferans boyunca Bayrischer Hof Oteli çevresinde geniş güvenlik önemleri alınıyor. Güvenliği sağlamak için yaklaşık 4 bin polis görev yapacak. Otel çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı. Münih kent merkezinde Cumartesi günü zirvet ve NATO karşıtları onlarca eylem gerçekleştirecek.