Rusya’yı Ukrayna sınırına 100 bin asker yığmakla suçlayan ABD ve NATO, Baltık ülkelerinin Kiev’e silah ve füze yardımı yapmasını istedi. Finlandiya yönetiminden ise NATO’ya olası üyelik iddialarına yalanlama geldi.

Silahlanma yarışı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD, Rusya'ya karşı Ukrayna'yı silahlandırma hamlelerine Baltık ülkelerini dahil etti. NATO'nun uluslararası askeri gücünün bulunduğu Letonya, Litvanya ve Estonya'dan Ukrayna'ya silah göndermesi istendi. Reuters haber ajansının haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, üç ülkeye ABD yapımı füzeler ve diğer silahların Ukrayna'ya gönderilmesi için talimat verdi.

Beyaz Saray'dan üst düzey yetkililer, üçüncü taraf transfer anlaşmaları kapsamında Estonya'nın Javelin tanksavar füzelerini, Litvanya'nın ise Stinger füzelerini Ukrayna'ya göndereceğini belirtti. Haberde, ihracat kontrol düzenlemelerine göre, ülkelerin ABD'den aldıkları silahları başka ülkelere göndermeden önce ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan onay almaları gerektiği hatırlatıldı.

FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ OLASI DEĞİL

Ukrayna krizi nedeniyle NATO üyeliği yeniden gündeme getirilen Finlandiya'dan ise bu iddialara yalanlama geldi. Başbakan Sanna Marin, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın uzun zamandır Rusya'yla "işlevsel" ilişkileri olduğunu belirterek "NATO'ya üyelik benim dönemimde pek muhtemel değil. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde sert yaptırımları destekleyeceğiz" diye konuştu.

Marin, "NATO tartışması önümüzdeki yıllarda yoğunlaşacaktır. Ancak bizi kimse etkileyemez. Ne ABD, ne Rusya, ne de bir başkası" dedi. Rusya'yla 1340 kilometrelik bir sınırı paylaşan Finlandiya'nın NATO üyeliğine halk da olumlu bakmıyor. Ülkenin en büyük gazetesi Helsingin Sanomat'ın düzenlediği bir ankete göre, halkın yüzde 28'i NATO üyeliSilahlanma yarışı Rusya’yı Ukrayna sınırına 100 bin asker yığmakla suçlayan ABD ve NATO, Baltık ülkelerinin Kiev’e silah ve füze yardımı yapmasını istedi. Finlandiya yönetiminden ise NATO’ya olası üyelik iddialarına yalanlama geldi ğini desteklerken, buna karşı olanların oranı yüzde 42 olarak belirlendi.

RUSYA'YA KARŞI ORTAK BİR TUTUM SAĞLANMADI

ABD Başkanı Joe Biden'ın salı günü Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'yu bir ayda ikinci kez araması, görüşmede "Finlandiya'nın ABD ve NATO'yla yakın savunma ortaklığının önemini" vurgulaması NATO'ya üyelik iddialarını gündeme getirmişti. Biden, Ukrayna-Rusya krizine ilişkin son açıklamalarını ise görevindeki birinci yıl nedeniyle düzenlediği basın toplantısında yapmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "tam anlamıyla" savaş istemediği ancak NATO ve ABD'yi test etmek için Ukrayna'ya gireceği görüşünü savunan Biden, Rusya'nın daha düşük bir ihlal girişimi karşısında NATO müttefiklerinin ortak hareket edemeyeceğini ifade etmişti.

Biden "Ne olacağına bağlı olarak ülkelerin ne yapmak istedikleri konusunda NATO'da farklılıklar var. NATO cephesinde hangi kapsamda tam birlik olacağımız onun (Putin'in) ne yapacağına bağlı. Eğer sınırı geçen Rus güçleri varsa bence bu her şeyi değiştirir" demişti.

HER İKİ ÜLKEDE DE YASAL HAZIRLIKLAR

Öte yandan Washington'da Cumhuriyetçi ve Demokrat Senatörler Ukrayna’ya "yardım" amaçlı bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz’un hazırladığı, "Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz aktarımı için kurulan Kuzey Akım-2 boru hattına yönelik yaptırım uygulanması" hedefini içeren yasa tasarısının reddedilmesinin ardından her iki partinin de uzlaşmaya varabileceği bir taslak metnin önümüzdeki günlerde oylanacağı aktarıldı.

Rusya'da da milletvekilleri Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan eden bölgelerin tanınması için harekete geçti. Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) milletvekilleri, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LHC) bağımsızlığını tanıma çağrısını içeren karar tasarısını parlamentonun alt kanadı Duma’ya sundu. Sputnik'in haberine göre, tasarıda, "bölge halklarının korunması", "her iki devletin uluslararası toplum tarafından tanınması sürecinin başlatılması" taleplerinin yasal zemine kavuşturulması istendi.

***

ABD-AB Rusya’ya karşı yaptırımlara hazırlanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’ya karşı Avrupalı müttefikleriyle toplantılarını sürdürüyor. 19 Ocak’ta Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’le görüşen Blinken dün Almanya’nın başkenti Berlin’de dört ülkenin dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi. Almanya, İngiltere ve Fransa dışişleri bakanlarıyla görüşen Blinken, Almanya’yla Rusya arasındaki Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı projesinin askıya alınması dahil bir dizi olası yaptırımları gündeme getirdi. Almanya’dan Kuzey Akım-2 hattının olası bir Ukrayna işgalinde askıda kalabileceği mesajları verilmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 17 Ocak’ta Kiev’e yaptığı ziyarette, söz konusu boru hattının faaliyetlerinin yaptırım dahilinde olabileceğini belirtmiş ancak Ukrayna’ya silah yardımı yapılmayacağını ifade etmişti.

İngiltere ise hafta başında Ukrayna’ya tanksavar silahlar göndermişti. Yaptırım tartışmalarına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dahil olmuş, Avrupa Parlamentosu’nda 19 Ocak’ta yaptığı konuşmada petrol ve gaz konusunda Rusya’ya karşı bağımsız olmadıklarını ifade etmişti.