ABD’nin Irak ve Suriye’deki akıbeti tartışılırken bölgede güç kavgaları da sertleşiyor. İran, Erbil’i hedef alırken İdlib’de cihatçı saldırıya uğrayan TSK, sınır ötesinde HPG ve YPG güçlerine karşı hamlelerini artırdı.

Silahlar devrede

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Taliban’ın Afganistan’ı işgali sonrası ABD ve Avrupa Birliği’nden (AB) yetkililerin Irak ve Suriye’de yaptığı ziyaretlerle bölgede oluşan "diplomatik" hava son günlerde yeniden taraflar arası gerilim ve çatışmalara döndü. İran’ın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı bölgeyi "terörizmle mücadele" gerekçesiyle bombalaması ve önceki gün Erbil Havaalanı’ndaki ABD askeri koalisyonunun "faili belirsiz" İHA saldırılarıyla hedef alınması Tahran-Erbil hattındaki gerilimi alevlendirirken Bağdat yönetimi ise İran’la ilişkilerini tazeliyor.


YENİ DÖNEM İÇİN REİSİ’YE ZİYARET

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi önceki gün İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yle başkent Tahran’da bir araya geldi. Kazımi-Reisi görüşmesi öncesinde heyetler arası toplantı da yapılırken iki isim daha sonra basına kapalı toplantı gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılması ve Şattülarap’ın iki yakasına demiryolu ağı kurulması yönünde kararlar alındı. Yapılan ortak basın toplantısında da "iki ülke arasında iyi ilişkiler kurulması" vurgusu öne çıkarken stratejik ve ekonomik işbirliği konularının da ele alındığı aktarıldı. Kazımi’nin İranlı yetkililerle yaptığı görüşmede ise "Tahran’a karşı silahlı mücadele yürüten örgütlerin Irak’ın kuzeyinden çıkarılması" konusu gündeme geldi. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Irak Başbakanı Kazımi’yle görüşmesinde, IKBY bölgesinde bulunan silahlı örgütlerin İran’a karşı hareketliliğinin arttığını ve bunun iki ülke sınırları için de endişe verici olduğunu belirtti, "Bu örgütlerin süratle silahsızlandırılması ve Irak’tan çıkarılmasının zaruri olduğu" yönündeki talepleri dile getirdi.

TAHRAN’IN HEDEFİ ERBİL’DEKİ ÖRGÜT

İran geçen hafta IKBY’ye bağlı Erbil’in Sidekan bölgesindeki İran Kürdistanı Demokrat Partisi’nin (İKDP) faaliyetlerini gerekçe göstererek topçu ateşi ve insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenlemişti. Bu saldırıların akabinde Erbil Havaalanı’nda ABD liderliğindeki askeri koalisyon hedeflerinin hedef alındığı insansız hava araçlı saldırı düzenlenmiş ancak bu saldırının faili yetkililerce açıklanmamıştı. 29 Ağustos’ta Erbil’i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yönetimi ise bu saldırıları kınadığını açıklamış, Fransa’nın Erbil Başkonsolosluğu "Bu yeni saldırı, Irak’ın egemenliğine ve Kürdistan Bölgesi’nin istikrarına yönelik kabul edilemez yeni bir saldırıdır" açıklaması yapmıştı.

BİTMEK BİLMEYEN OPERASYONLAR

IKBY bölgesinde son günlerde uluslararası diplomasi trafiği ve akabinde hava saldırıları yaşanırken Türkiye’ye ise bu bölgeden asker cenazeleri geliyor. TSK, Türkiye sınırına yakın Duhok kentindeki Metina, Avaşin ve Zap bölgelerindeki PKK hedeflerine yönelik operasyonlarını son bir haftada sıklaştırırken Milli Savunma Bakanlığı (MSB) 12 Eylül tarihinde iki askerin bu operasyonlarda hayatını kaybettiğini duyurdu. 9 Eylül’de ise Metina bölgesinde dikkat çeken bir operasyon düzenlenmiş, IKBY’nin peşmerge güçlerini konuşlandırdığı bu bölgede MİT’in PKK’ye bağlı HPG’nin üst düzey komutanlarını hedef aldığı duyurulmuştu. Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, HPG dış ilişkiler sorumlusu Mehmet Emin Ekinci’nin bu operasyonlarda öldürüldüğü aktarılmıştı. Erbil merkezli Rudaw haber sitesi de örgütün Irak ve Suriye’deki temsilcilerinin ABD’yle yoğun diplomasi trafiği yürüttüğü dönemde bu ismin hedef alınmasına dikkat çekmişti. Metina bölgesinde aynı zamanda HPG’liler ve peşmerge arasında da çatışmalar patlak vermiş, en son haziran ayında bu çatışmalar sonucu beş peşmergenin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

TSK, SALDIRILARIN FAİLİNİ AÇIKLAMADI

Suriye’nin kuzeyinde ise TSK birliklerinin hedef alındığı ve iki askerin hayatını kaybettiği İdlib saldırısı sonrası askeri hareketlilik arttı. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki bölgelerde operasyonlar yapıldığını duyuran Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise İdlib’de TSK konvoyuna yönelik saldırıyı gerçekleştiren cihatçı örgüte açıklamasında yer vermedi. İlk kez 2018’de ortaya çıkıp IŞİD veya El Kaide ile anılan ancak aynı zamanda kimin aparatı olduğu tartışılan "Seriyet Ensar Ebu Bekir es Sıddık” isimli cihatçı örgüt saldırıyı üstlenmiş, İdlib’de son bir yılda TSK birliklerini hedef alan 10 farklı saldırı daha düzenlemişti.

Öte yandan, ABD ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki görüşme trafiği sürüyor. Milliyet’te dün yayımlanan Namık Durukan imzalı habere göre, SDG’ye bağlı Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Başkanı İlham Ahmet başkanlığındaki bir heyet, yakın bir tarihte Washington’a davet edildi. Heyet üyeleri arasında DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin de adının geçtiği belirtilen haberde, ABD’de Joe Biden yönetiminin göreve gelmesinden bu yana bölgedeki siyasi gruplarla ilk kez kapsamlı siyasi görüşmeler başlatmaya hazırlandığı ifade edildi.