AKP’nin dış politikadaki savrulması muhataplarıyla da net bir şekilde gözlemleniyor. Meşru hükümetler yerine dinci örgütlerle hareket eden AKP’nin son muhatabı Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban.

Silahlı dinci örgütler AKP’nin dış politikada muhatapları

Politika Servisi

AKP iktidarı dış politikada bağı meşru olan kuvvetler yerine köktendinci örgütler üzerinden kuruyor. Bunun en net örneği 3 önemli ülkede gözlemleniyor. Afganistan’da Taliban, Filistin’de Hamas ve Suriye’de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile çevresindeki örgütler.

Saray rejiminin dış politikada yaşadığı savrulma muhatapları üzerinden de kendisini gösteriyor. Meşru hükümetler yerine köktendinci silahlı örgütlerle muhataplık geliştiren AKP kendisine uygun şekilde bu örgütlerle politikasını yürütüyor.

ÖSO İLE KOL KOLA

Suriye’de Esad’a karşı emperyalizmin desteğiyle girişilen isyanda AKP ilk günden itibaren köktendinci örgütlerle hareket etti. Onların kurduğu geçici hükümetin bile ülkede barınmasını sağladı. Sadece bununla da yetinmeyen iktidar bu dinci örgütlerin temsilcilerini defalarca Ankara’da ağırladı. Esad’a karşı bu örgütleri destekleyen AKP sadece bununla da kalmadı. Başını YPG’nin çektiği Suriye Demokratik Güçleri’ne karşı yapılan Barış Pınarı Harekâtı’nda da ÖSO üyeleriyle yan yanaydı. Öyle ki bu köktendinci güçler zaman zaman TSK güçlerine de saldırdı.

AKP’nin iktidara geldiği günden itibaren dış politikada en çok sorun yaşadığı ülkelerden biri İsrail oldu. Ticarette yeni anlaşmalar imzalayan iki ülkenin iktidarları da bu gerilimi sürekli iç politika malzemesi yaptı. AKP’nin bu konuda en önemli müttefiki ise Hamas oldu. Filistin mücadelesinde Devlet Başkanı Mahmud Abbas yerine sürekli Hamas’ı öne çıkaran seçimlerde onu destekleyen AKP böylece Filistin mücadelesine de zarar verdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas liderleriyle İstanbul’da ve Ankara’da görüşmeler geçekleştirdi.

TALİBAN ANKARA’DA

Afganistan’da yönetimi ele geçiren kökten dinci Taliban ile AKP ilişki kurmaktan kaçınmadı. Taliban’ın iktidarı eline aldığı ilk günden itibaren bu konuda tavrını net şekilde gösteren AKP’li Cumhurbaşkanı “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok” diye açıklama yaptı. Daha sonra ise Taliban’a ilişkin iktidar kanadından hep olumlu mesajlar verildi. Son olarak iki gün önce bakanlık düzeyinde sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Taliban üyeleri ağırlandı.

'VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU'

Taliban Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Muttaki şu ifadeleri kullandı: “Ayrıca insani yardımlarla ilgili Türkiye Kızılay yetkilileriyle bir araya geldik. Türkiye’nin birçok ülkeye yardım yaptığı konuşuldu ve kış gelmeden Afganistan halkına yardım yapılmasını konuştuk. Yine İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle de görüştük. Ziyaretimiz çok iyi geçti. Onlar bizi iyice dinlediler, biz de onları iyice dinledik. İnşallah gelecekte bu tür oturumları Kabil’de de gerçekleştiririz."