Afrika ülkeleri Fas ve Etiyopya ülkelerinde bulunan silahlı gruplarla çatışmalara girdi. Fas'ta Kerkerat Sınır Kapısı'nın kontrolünü elinde tutan Polisario Cephesi'ne karşı operasyon yürütülürken Etiyopya'da ise hükümeti meşru görmeyen Tigray Halk Kurtuluş Cephesi hedef alındı, çatışmadan etkilenen binlerce sivil Sudan'a kaçtı.

Silahlı gruplara operasyon

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuzey Afrika ülkesi Fas ve Doğu Afrika ülkesi Etiyopya'da hükümet güçleriyle silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. Fas hükümeti, Kerkerat Sınır Kapısı'ndan geçişleri engellediği gerekçesiyle ateşkesi bozarak Polisario Cephesi'ne karşı operasyon başlattı, silahlı grup "savaş durumu" ilan etti. Etiyopya'da ise federal ordu birlikleri ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi arasında hafta başından bu yana çatışmalar devam ederken binlerce sivil Sudan'a göç ediyor.

SINIR KAPISI KRİZİ

Fas'ta önceki gün ordu yetkilileri, Fas haber ajansı (MAP) aracılığıyla Polisario Cephesi'nin kontrolünde bulunan Kerkerat Sınır Kapısı'na operasyon başlattığını duyurdu. İki taraf arasında 30 yıldır devam eden ateşkesi ihlal ederek silahlı grupla çatışmaya giren hükümet güçleri, söz konusu sınır kapısını ele geçirdiğini duyurdu.

'SAVAŞ BAŞLADI'

Moritanya'ya açılan sınır kapısında 21 ekimden bu yana geçişlere izin vermeyen Polisario Cephesi ise ordu birliklerinin bu açıklamasını yalanlayarak "Savaş başladı" açıklamasında bulundu. Silahlı grubun sözcüsü Hamade ed-Daf, "Özgürlük, onur ve egemenlik yolundaki meşru hakkını savunan halkımıza karşı savaş patlak verdi. Fas yönetimi, bölgeyi kontrol altına almak için sonunda ateşkesi dinamitledi" tepkisi verdi.

'BM'YLE DİYALOG İÇİNDEYİZ'

Fas Başbakanı Sadeddin el Osmani ise "Fas'ın, ayrılıkçı Polisario Cephesi'nin Kerkerat Sınır Kapısı'ndan çekilmesi için tüm barışçıl yöntemleri kullanmasının ardından ordunun müdahalesi gerçekleşti" diyerek operasyonu savundu. El Osmani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle konuya ilişkin diyalog içinde bulunduklarını aktardı.

ETİYOPYA'DA AĞIR ÇATIŞMA

Etiyopya'nın doğusunda ise bölgede faaliyet gösteren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile hükümet güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor. Komşusu Eritre ile yaptığı barış anlaşması sonrası geçen yıl Nobel Barış Ödülü alan Başbakan Abiy Ahmed hükümeti ise uluslararası örgütler tarafından "diyalog çağrılarına kulak asmamak" ile eleştiriliyor.

Seçimleri ertelediği için hükümetin gayrimeşru olduğunu ileri süren TPLF ise eylülde yerel yönetim seçimlerini yapmış ve kazanmıştı. Seçimlerin ardından ulusal meclis, yerel idareyle tüm bağların koparıldığını duyurmuştu. Hükümet ise bu hamle karşılığında TPLF ile şiddetli çatışmalara girmeye karar verdi.

SİVİLLER KAÇIYOR

Ancak ülkenin doğusundaki çatışmalardan sivil halk ciddi derecede etkilendi. Hafta başından bu yana yaklaşık 3 bin kişinin Sudan'a sığındığı belirlenirken hükümete de "savaş suçu" uyarısı yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, önceki gün "Çatışmaların tamamen kontrolden çıkarak ağır kayıplara ve yıkımlara yol açması ve ayrıca Etiyopya içinde ve sınırlarının ötesinde kitlesel yer değiştirmelerle sonuçlanması riski var" açıklaması yapmıştı.