"Şili'de güvenlik güçleri göstericilere gerçek mermiyle ateş açtı"

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Şili'deki gösterilerle ilgili raporunu açıkladı. Örgüt, askerlerin ve polislerin, gelir eşitsizliğini ve yaşam standartlarını protesto eden göstericilere "ceza ve zarar vermek" amacıyla gerçek mermiyle ateş açtığını belirtti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Uluslararası Af Örgütü Amerika Kıtaları Sorumlusu Erika Guevara Rosas, Şili'de göstericilere karşı aşırı güç kullanımını ve hak ihlali iddialarını araştırmak üzere ülkeye bir ekip gönderdiklerini söyledi.

Erika Guevara Rosas, Şili'de; Venezuela, Nikaragua ve Honduras gibi ülkeler dışında pek rastlanmayan ihlallere rastlandığını belirtti.

Reuters haber ajansına konuşan Rosas, Latin Amerika'nın en demokratik ülkeleri arasında görülen Şili'de hak ihlallerinin tespit edilmesi karşısında "şoke olduklarını" kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü'nün raporu, güvenlik güçlerinin sorumluluğu altında 5 ölüm tespit edildiği, göstericilere gerçek mermi ile ateş açıldığı; cinsel taciz, işkence, dayak ve ezme gibi uygulamalara dair kanıtlara rastlandığına dair iddiaları içeriyor.

Şili polis sözcüsü, bu konulara ilişkin tüm resmi şikâyetlerin araştırılacağını açıkladı.

Erika Guevara Rosas, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın bu uygulamaları kınamaması ve geçen ayki konuşmasında "savaştayız" demesinin, "gösterilerin şiddet yoluyla bastırılması çabalarına yol açtığını" söyledi. Rosas, "Hükümet politikalarını protesto eden insanların cezalandırılması, Pinera da dahil en üst düzey yetkililerin de insan hakları ihlallerinden sorumlu oldukları anlamına gelir" dedi.

PİNERA ORANTISIZ ŞİDDETİ KABUL ETMİŞTİ

Pinera, Pazar günü yaptığı konuşmada, göstericilere karşı "bir miktar" aşırı güç kullanımı, taciz ve suç teşkil eden uygulamalar olduğunu ifade ederek, sorumlu oldukları tespit edilen askerlerin ve polislerin "cezasız kalmayacağını" söylemişti.

Resmi kurumlar ve insan hakları gruplarına göre, Şili'de Ekim ayı ortasında başlayan gösterilerde en az 23 kişi hayatını kaybetti, 7000 kişi gözaltına alındı, 2000'i aşkın kişi de hastanede tedavi edildi, 1700 polis yaralandı. Doktorlar, 200'ü aşkın kişinin plastik mermi ve biber gazı kapsülü ile gözlerinden yaralandığını açıkladı.

Reuters, savcılığa 2000'i aşkın polis tacizi iddiası ile ilgili şikayet iletildiğini bildirdi.

ŞİLİ'DEKİ GÖSTERİLER

Güney Amerika ülkesi Şili'de gösteriler, başkent Santiago'da günde 3 milyondan fazla kişinin kullandığı metro ücretlerine 6 Ekim'de yapılan zamla başlamış ve 18 Ekim'de de şiddetlenerek birçok kentte hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü.

Devlet Başkanı Sebastian Pinera, halkın ekonomik sorunlarını anlayamadığı için özür dileyerek, ekonomik yardım paketini hayata geçirmiş, kabinesinden sekiz bakanı değiştirmesine rağmen gösteriler devam etmişti.

Hükümetin geri adımlarına rağmen durmayan gösteriler nedeniyle diktatör Pinochet'in 1990'da devrilmesinden sonra ilk kez, doğal afet söz konusu olmamasına rağmen "acil durum" ilan edilmiş ve güvenliği sağlama görevi orduya verilmişti.