Şili’de sağlık çalışanlarından hükümete ‘savaş’ ilanı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şili Ulusal Sağlık Çalışanları Federasyonu (FENATS), Sebastian Pinera hükümeti ile bütçe müzakerelerinin olumsuz sonuçlandığını bildirdi. FENATS, 2021 yılı için talep ettiği sağlık fonu ve maaş bütçelerindeki artışın kabul edilmemesi nedeniyle süresiz grev başlattıklarını duyurdu.

Pazartesi günü başlayan greve, 60 binden fazla işçi katılım gösterdi. FENATS, aynı zamanda diğer sendikaların ve toplumsal hareketlerin de “Hükümetin, sağlığın Şili halkı için en önemli konulardan biri olduğunu anlayana kadar” eylemlere katılması için çağrı yaptı.

SAVAŞ İLANINDAN BAŞKA ÇARE YOK

Ülkenin en büyük ikinci sendikası yaptığı açıklamada, grevin nedenleri arasında, salgının yaratttığı halk sağlığı krizinin büyümesi, sağlık personelinin yaşamını korumak için malzeme ve yeterli kaynak eksikliği, kötü yönetim, yakın temas tüm işçilerin, fiziksel mesafe gibi asgari önleme protokollerine uyma imkânı olmadan işlerine dönmeleri, çok sayıda ölümle birlikte koronavirüsle enfekte olan 30 bin işçinin endişe verici durumu gösterildi

FENATS sekiz ay boyunca, bütçe ve güvenlik taleplerinin yerine getirilmediğinin altını çizdi.
FENATS başkanı Patricia Valderas, “Somut cevaplar olmadan, işçilerimizin çalışma koşulları iyileşene ve gelecek yıl için kişi başına bütçe artırılana kadar kendimizi savaşta ilan etmekten başka çaremiz yok” dedi.

Şili Sağlık Bakanlığı’nın raporlarına göre, yetkililer Covid-19 salgınıyla mücadele etmek için en az 360.000 sağlık çalışanının enfeksiyon kaptığı ve 27’den fazla kişinin hayatını kaybettiği bilidiriliyor. Ülkedeki enfeksiyonların çoğu koruyucu ekipman eksikliğinden kaynaklanıyor.