Şilili öğrenciler kazandı: Üniversite ücretsiz olacak!

Şilili öğrencilerin yıllardır ücretsiz eğitim talebiyle sürdürdükleri eylemlerde yeni bir zafer daha elde edildi. Aylardır eğitim politikaları ve yolsuzluklara karşı yeniden örgütlenen öğrencilerin temel talepleri karşılık buldu. Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet, ilk aşamada öğrencilerin en yoksul yüzde 60'ı için ücretsiz üniversite eğitimi sözü verdi.

HERKESE ÜCRETSİZ EĞİTİM İÇİN HEDEF 2020
Bachelet, gelecek yıldan itibaren yaklaşık 260 bin öğrenci için ücretsiz yükseköğrenimi göreceğini açıkladı. Kongre'de yaptığı konuşmada Bachelet, 2016 itibarıyla yoksul ailelerden gelen üniversite öğrencilerinin yüzde 60'ının, 2017 yılında yüzde 70'inin ve 2020'ye kadar da yüzde 100'ünün ücretsiz eğitimden yararlanmasının planlandığını açıkladı.

Böylece, yolsuzluk iddialarıyla bir hayli itibar kaybeden Bachelet 2013 yılındaki seçim vaatlerinden birini hayata geçirmeyi planlıyor. Öğrenci reformların yanı sıra, Bachelet grevleri yasallaştıran kapsamlı bir işçi reformu ve Pinochet'den yadigar darbe anayasasını da değiştirmeyi vaat etti.

ÖĞRENCİ GÖSTERİLERİ SÜRÜYOR
Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet'in perşembe akşamı konuşmasını yaptığı sırada öğrencilerin protestoları da sürdüğü.Parlamento binası yakınlarında öğrenci dernekleri ve sendikalardan yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı protesto gösterisi düzenlendi. Ülkede geçen hafta iki öğrencinin öldürülmesine yönelik öfke de büyük.

Göstericiler, ülkedeki yolsuzlukları protesto ederken, eğitim politikaları reformunda daha fazla söz sahibi olmayı da talep ediyor.
Polis saldırılarında ise 20 kişinin yaralandığı ve 30'dan fazla kişinin de gözaltına alındığı bildiriliyor.

Öğrenciler, Bachelet'in önerisini yetersiz buluyor. Protestolara katılanlar, Augusto Pinochet zamanında oluşturulan eğitim sisteminin 'adaletsiz ve pahalı' olduğunu vurgulayarak, yüksek öğrenim harcının kaldırılmasını ve sistemin sil baştan tasarlanmasını talep ediyor.