Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sokağa çıkma yasağı adı altında yaşanan abluka 12. gününe girdi. Polis dün aralarında HDP’li vekillerin ve Haziran Yürütme Kurulu’nun da bulunduğu kitleye ateş açtı. 1 kişi ağır yaralandı

Silvan ablukasında 12. gün: Kurşunla saldırdılar

ZEYNEP KURAY

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sokağa çıkma yasağı adı altında yaşanan abluka 12. gününe girdi. Polis dün aralarında HDP’li vekillerin ve Haziran Yürütme Kurulu’nun da bulunduğu kitleye ateş açtı. 1 kişi ağır yaralandı.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde 2 Kasım 2015 günü sokağa çıkma yasağı adı altında başlayan polis ablukası sürüyor. Silvan’da, polis ablukasına ‘ hayır’ demek ve ilçede incelemelerde bulunmak için aralarında Haziran Yürütme Kurulu, Haziran Yürütme Kurulu Üyesi ve ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve İdris Baluken’in de aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişilik kitle Konak mahallesine yürümek isterken polisin silahlı saldırısına uğradı.

Daha fazla barış
Saldırı anında orada bulunan Alper Taş, yaşananları BirGün’e anlattı: “Bin kişilik bir grup olarak Konak Mahallesi’ne yürümeye başladık. Belirli bir yere kadar da yürüdük. Kimse de önümüze çıkıp yürüyemezsiniz demedi. Ancak bir anda karşımıza çıkan özel harekat müdahale etmeye başladı. Geldiğimiz yönü de çevik kuvvet kapattı. Özel Harekat silahla müdahalede bulundu, ateş açtı. Açılan ateş sonucunda adının Üstün Güneş olduğunu öğrendiğimiz bir kişi vuruldu. Göğsünden vurulan Üstün Güneş’in ağır yaralı olduğunu öğrendik. Güneş çöp kamyonu ile hastaneye kaldırıldı, durumu ağır. Bunun ardından çvik kuvvet de arkadan saldırdı. Saldırılar yalnızca sokağa çıkma yasağının olduğu mahallelerde değil. Diyarbakır merkezde de TOMA, hiç bir neden yokken insanlara su sıkıyor, gaz sıkıyor.” Alper Taş ve heyet saldırının ardından Belediye Binası’na gitti. Taş, “Tablo çok iyi gözükmüyor. Şimdi barış zamanı. Daha fazla barış daha fazla barış dememiz gerekiyor”dedi..

1 ağır yaralı
Polis aralarında engelli yurttaşların, yaşlıların ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişiyi darp ederken, çok sayıda kişiyi de gözaltına aldı. Yapılan silahlı tarama sonucu Ü. Güneş adlı yurttaş kalbinin alt kısmına aldığı kurşunla ağır yaralandı. Güneş, saldırılar altında hastaneye kaldırılırken, yapılan ilk müdahalenin ardından Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Ayrıca kitleye saldırı yapılan bölgeye doğru yürüyüşe geçen yüzlerce avukata da polis, Diyarbakır Caddesi üzerinde TOMA’larla saldırdı.


Barış Bloku’ndan Silvan mektubu
Barış Bloku, Silvan’da 12 gündür devam polis ablukasına karşı uluslararası kamuoyuna ‘Silvan Ablukasını Kaldırın !’ başlıklı mektup gönderdi. Gönderilen mektubu TMMOB basın toplantısında basın mensuplarına okuyan Barış Bloku, tüm kesimlere Silvan için ses vermeye çağırdı.

Devlet terörü
Barış Bloku Eş Sözcüsü Gençay Gürsoy, Silvan’da yaşanan ablukanın bugüne dek görülmemiş boyutlarda bir ‘devlet terörü’ olduğunu söyledi. Gürsoy Silvan için uluslararası kamuoyuna çağrı içeren mektubu paylaştı. Mektupta “ Hayatları kurtarabilmemiz için, güvenlik güçlerinin sivil halka yönelik operasyonları durdurması; milletvekilleri, insan hakları temsilcileri ve barış delegasyonlarının mahallelere girmesine izin verilmesi ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin bölgeye erişiminin sağlanması gerekiyor.” denildi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan ve medyanın suskunluğunu eleştiren CHP Eski Milletvekili Melda Onur da , “CNN Türk’ün Silvan’ı farklı bir ülkedeki çatışma gibi seyretmesini istemiyorum. Orada yaşayanlar bu ülkenin insanı. Ben asker çocuğuyum ve barışı şehirlerinden kopup giden askerler için de istiyorum. Herkes için barışı istiyoruz” dedi.

Silvan Derneği Başkanı Ali İhsan Dinçer, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDK Eş sözcüsü Sebahat Tuncel, Yazar Murathan Mungan ve CHP Milletvekili Ali Şeker de toplantıda açıklamalarda bulunarak Silvan’da yaşanan ablukanın derhal kaldırılmasını talep etti.