Barış için gelinlikle İtalya'dan yola çıkan Pippa Bacca'nın tecavüz edilerek öldürülmesinden sonra Türkiye'ye gelen yol arkadaşı Silvia Moro, barış projesini devam ettireceğini söyledi

İtalya'dan savaş mağduru ülkelere dikkat çekmek için gelinlik giyerek İsrail'e gitmeyi başaran sanatçı Silvia Moro, yol arkadaşı Pippa Bacca'nın Gebze'de ölü bulunmasının ardından bitkin bir şekilde geldiği İstanbul'da barış projesini çok önemsediklerini belirterek, projeyi arkadaşının anısını yaşatmak için sürdüreceğini söyledi.

Bağımsız Sanat Çalışanları ve aralarında Kaos GL, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği, Lamda İstanbul, Kadının İnsan Haklan Derneği gibi demokratik kitle örgütleri, Pippa Bacca için Çağdaş Sanat Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Bacca'nın birlikte yola çıktığı ve yürüyüşünü tamamlayarak İsrail'e ulaşan arkadaşı Silvia Moro'nun da katıldığı toplantıda açıklamalarda bulunan Küratör Beral Madra, Bacca ve Moro'nun bölgemizdeki sürekli savaş durumuna dikkat çekmek için beyaz gelinliklerle çıktıkları yolun Türkiye gerçeklerine uyan acı bir sonla bittiğini söyledi.

Bacca'nın bir kadın sanatçı olduğuna vurgu yapan Madra, Türkiye'de her gün kadınların erkekler tarafından şiddete maruz kaldığını ve Bacca örneğinde olduğu gibi katledildiğini belirterek şöyle dedi: "Kadınları yok etme kararlılığının arkasındaki ilkel erkek egemen düzenin karanlığı Türkiye'nin üzerine çökmüştür. Pippa Bacca bu sapıklığın son kurbanlarından biridir. Sanat ortamı derin bir üzüntü ve infial içerisindedir. Uluslararası sanat ortamından Bacca'yı koruyamadığımız için özür diliyoruz."

BARIŞ İÇİN TEHLİKEYİ GÖZE ALDIK

Bacca'nın ölüm haberini aldığı İsrail'den uçakla Türkiye'ye gelen ve oldukça bitkin olduğu gözlenen Silvia Moro'da kısa bir açıklama yaptı. Bacca ile yola çıkmadan önce planlamalarını gün gün yaptıklarını belirten Moro, İskenderun'a vardığında insanların kendilerine durmadan sorular sorduğunu ve durumun canını çok sıktığını söyledi. İskenderun'dan İsrail'e geçtiğini ve bir süre sonra Bacca'dan haber alamadığını belirten Moro, İtalyan Büyükelçiliği ile temasa geçtiğini ifade etti. Bir süre sonra Bacca'nın ölüm haberini aldığını kaydeden Moro, şunları söyledi: "Pippa öldü. Ancak şunun herkes tarafından bilinmesini istiyorum. Biz bu projeye çok büyük bir anlam biçmiştik. Bu bölgede barış düşüncesinin hâkim olması için yola çıktık. Ve ben bu projeyi Pippa'nın anısı için devam ettirmekte kararlıyım. Gelinlikle yola çıktık. Gelinlik kadınlar için bir simgedir. Bu yörede kadınlar gelinliklerimiz için nakışlar veriyorlardı. Bu nakışlar barışın simgesi olacak. Yolculuğumuzu otostopla yapmamızın nedeni daha çok insana ulaşmaktı. Uçağa binip İsrail'e gitmemizin hiçbir anlamı yoktu. Evet otostop tehlikeli olabilir ancak biz bu coğrafyaya barışın gelmesi için bu tehlikeyi göze aldık." Açıklama, Silvia Moro'nun kendisini kötü hissettiğini belirttiği için sona erdi. Diha

'Barış gelini'nin katil zanlısı tutuklandı

PİPPA Bacca'nın katil zanlısı Murat Karataş tutuklandı. Gebze'de otostop yaparak kamyonetine binen Pippa Bacca'yı Tavşanlı köyü Balhkayalar mevkisinde tecavüz ettikten sonra elleriyle boğarak öldürdüğü belirtilen zanlı Murat Karataş (38), Gebze Adliyesi'nde çıkarıldığı Cumhuriyet Savcısı Kemal Bayık tarafından "bir suçu gizlemek, delilleri ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla adam öldürmek" suçundan tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Sulh Ceza Mahkemesi'nde ifadesi alınan Karataş, tutuklandı.