Sırbistan ve Macaristan’da halk günlerdir sokakta. Sırbistan’da Gösteriler, muhalefet lideri Stefanovic’in hedef alınmasının ardından başladı. Halk, Vucic’in kendisini eleştirenlere ve muhalif kesime yönelik politikalarının ülkede bir şiddet iklimine yol açtığını savunuyor. Macaristan’da ise Orban’ın köle yasasına karşı başlayan eylemlerde iki hafta geride kaldı. Orban sokağa çıkanları yaygaracı olarak nitelendiriyor. Sırbistan’ın Başkenti Belgrad’da eyleme katılanlar “hükümetin […]

Şımarıklığa ve kibre küresel öfke

Sırbistan ve Macaristan’da halk günlerdir sokakta. Sırbistan’da Gösteriler, muhalefet lideri Stefanovic’in hedef alınmasının ardından başladı. Halk, Vucic’in kendisini eleştirenlere ve muhalif kesime yönelik politikalarının ülkede bir şiddet iklimine yol açtığını savunuyor. Macaristan’da ise Orban’ın köle yasasına karşı başlayan eylemlerde iki hafta geride kaldı. Orban sokağa çıkanları yaygaracı olarak nitelendiriyor. Sırbistan’ın Başkenti Belgrad’da eyleme katılanlar “hükümetin muhalif kesime uygulanan şiddeti tolere etmesini” eleştiriyor. Protestolarda “Herkes özgür olmadığı sürece kimse özgür değildir” pankartları taşınıyor.

‘5 milyon Vız Gelir’

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in , “Sayılarının 5 milyona ulaşması durumunda bile isteklerinin yerine getirilmeyeceği ve taleplerini ancak seçimlerde kullanacakları oylarla gerçekleştirebilecekleri” açıklamalarına yanıt olarak, ellerinde “5 milyondan yalnızca biri” yazılı dövizleri de taşıyorlar. Gösteriler muhalefetteki Sırbistan Solu partisinin lideri Borko Stefanovic’in uğradığı demir çubuklu saldırı ile başlamıştı.

‘Histerik yaygaracılar’

Macaristan

Macaristan sokaklarında ise günlerdir ülkenin başbakanı Viktor Orban karşıtı sloganlar duyuluyor. Köle yasası denilen yıllık fazla mesai sınırını artıran yeni iş kanununa yönelik protestolarda yaklaşık iki hafta geride kaldı. Düzenleme, şirketlerin çalışanlarından yılda 400 saate kadar fazla mesai talep edebilmesini öngörüyor. İşverenlere de mesai ücretlerini 3 yıla kadar geciktirebilmeleri hakkı tanıyor. Başbakan Viktor Orban protesto eylemlerini “abartılmış tepki” olarak niteliyor. “Sosyal yardım alanlara çalışma mecburiyeti getirdiğimizde de buna benzer histerik yaygaralar kopartılmıştı” gibi ifadeler kullanıyor.

***

Sarı Yeleğin sembolik gücü

Fransa’daki gösterilerin altıncı haftasında, ülkenin değişik yerlerinde bir kez daha sokağa çıkan sarı yeleklilerin eylemleri sürerken İçişleri Bakanlığı, önceki gün gösterilere ülke çapında 38 bin 600 kişinin sokağa çıktığını duyurdu. Dün Lübnan’da, İsrail’de ve Belçika’da yoksulluk protestolarında sarı yelekler giyildi. New York’da da Fransız Konsolosluğu önünde sarı yeleklilere destek yürüyüşü vardı.

Lübnan, Belçika ve İsrail de sokaklarda

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta “sarı yelek” giyenlerin de aralarında bulunduğu yüzlerce gösterici, ülkedeki ekonomik durumu ve hayat pahalılığını protesto etti. Lübnanlı yüzlerce kişi, ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının yaklaşık bir haftadan bu yana sosyal medyada “Sokağa iniyorum” sloganıyla sürdürdüğü çağrı üzerine Beyrut’un merkezindeki Şehitler Meydanı’nda toplandı. Göstericiler, aylardır sonuç vermeyen yeni hükümeti kurma sürecinin yanı sıra ekonomik durumu ve hayat pahalılığını protesto etti. Öte yandan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de de süren sarı yelek eylemleri devam ediyor. Meiser Meydanı’nda toplanan sarı yelekliler, çevredekilere “Diz çökmekten yorulduk. Hükümet etkisiz politikalar yürütüyor ve bedelini biz ödüyoruz.” yazılı bildiriler dağıttı. İsrail’de ise Başkent Tel Aviv’de toplanan sarı yelekli protestocular, hayat pahalılığı protesto etti. Protestocular, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun resminin yer aldığı “Suç Başbakanı” yazılı pankartlar açarken, Netanyahu’yu istifaya çağırdı.